Áder: A nyár ismét sikeres lehet az idegenforgalomban

Forrás: MTI

 2021. február 10. 16:42

Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltások beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban – jelentette ki Áder János köztársasági elnök.

"Minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben kapjuk meg a vakcinákat, annál gyorsabban tudjuk a korlátozásokat feloldani az idegenforgalomban is" – válaszolt Áder János az MTI-nek a közép-európai turizmus újraindítását érintő kérdésére szerdán, a visegrádi négyek (V4) elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten.

Áder János köztársasági elnök a V4-országok elnökeinek lengyelországi találkozóján

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Áder János reményét fejezte ki, hogy Magyarországon "húsvétig (április 4-ig) vagy legkésőbb a húsvétot követő időszakban, április végéig" fel lehet gyorsítani a védőoltások beadását. Így májusban, tavalyhoz hasonlóan ismét nyitni lehetne – fejtette ki az elnök.

Bizakodását fejezte ki, hogy az idei nyár ugyanolyan eredményes lesz a turizmusból élők jelentős része számára, mint amilyen az elmúlt esztendőben volt.

A járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedésekről az elnök elmondta: ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket. Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében – szögezte le.

A járvány miatt online formában rendezett, a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyről, az ottani elnöki rezidenciáról közvetített sajtókonferencia keretében tett nyilatkozatában Áder elmondta: a tárgyalások során az államfők egyetértettek abban, hogy az országcsoport megalakulásától eltelt 30 év sikeres és eredményes volt.

Véleménye szerint a soros lengyel elnökség jelmondata (Erős V4-ek az erős Európában) jó iránytű lesz a következő esztendőkre is.

A járványról szólva jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági visszaesés mértéke mind a négy országban kisebb, mint az Európai Unió átlaga, vagy a legnagyobb uniós tagállamoké. "Ez reményt ad arra, hogy a helyreállítás is gyorsabb és kevésbé fájdalmas lesz" – mondta.

A járvány tanulsága, hogy nemcsak a térségbeli országok, hanem az egész EU gazdasága meglehetősen kiszolgáltatottnak bizonyult külső tényezők negatív hatásainak, ezt a kiszolgáltatottságot pedig a jövőben csökkenteni kell – hangsúlyozta.

Mint Áder János elmondta, az elnökök egyetértettek: mindent meg kell tenni, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását. "Minden egyes nap, amikor közelebb jutunk az úgynevezett nyájimmunitás eléréséhez, kulcsfontosságú lehet a személyes áldozatvállalás és a gazdasági tehertétel csökkentése szempontjából" – fogalmazott.

Közölte: meghívta a többi elnököt a november 29. és december 5. között Planet Budapest 2021 címmel rendezendő fenntarthatósági világtalálkozóra, amely Közép-Európa eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye lesz.