Adókedvezményekkel támogatnák az örökségvédelmet

Forrás: MTI

 2016. április 22. 12:08

A kormány bevezetendő adókedvezményekkel igyekszik támogatni az örökségvédelmet - mondta a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a Történelmi Városok és Települések Hálózatának konferenciáján csütörtökön Veszprémben.

L. Simon László előadásában úgy fogalmazott, hogy a kormány kiemelt feladata az örökségvédelem, ezért a területen jelentkező forráshiányt a jogszabályi környezet módosításával, adókedvezménnyel és kedvező pályázati rendszer működtetésével igyekeznek enyhíteni.

Kiemelte: nagy előrelépést jelentett, hogy 2014-ben az örökségvédelem a Miniszterelnökséghez került, így a korábbi gyakorlattól eltérően egy minisztérium felel a feladatért.

L. Simon László elmondta, hogy Magyarországon 14 800 műemlék és 59 ezer régészeti lelőhely van, ebből 2 ezer szigorúan védett.

Fotó: svet.hu

Mint kifejtette: az állami, az egyházi, az önkormányzati és a magánszektorban is a forráshiány jelenti a legnagyobb problémát, ami miatt számos műemlék elpusztul, eltűnik.
Az államtitkár szavai szerint a korábbi gyakorlat szerinti tiltás és szankcionálás nem vezetett eredményre, a mai kormányzat sokkal inkább a támogatásban látja a megoldást.

Már dolgoznak a műemlékmegmentési programon, amelynek keretei között mintegy 70 százalékos támogatási intenzitás érhető majd el, várhatóan 2018-tól. Az adókedvezmény lehetőségéről tárgyal a kormány, nagy az esély rá, hogy a jövő évi adótörvényekbe már beépülhet ez a javaslat. Ezen kívül az örökségvédelmi törvény átdolgozása is napirenden van, ami egyebek mellett a régészeti feltárások felgyorsítását célozná - fejtette ki.

L. Simon László felidézte, hogy a 2008-2013-as uniós ciklusban az örökségvédelem területén 307 nagy pályázatot írtak ki, összességében 152 milliárd forint értékben, amelynek 52 százaléka önkormányzatokhoz jutott.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Történelmi Városok és Települések Hálózata az elmúlt esztendőben jött létre azzal a céllal, hogy részt vevő mintegy 60 település "egymás jó gyakorlatából" tanulva minél hatékonyabban védje történelmi örökségét.

A konferencia külföldi vendégei a szlovákiai Nyitra és a szlovéniai Celje városa - fűzte hozzá.