Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK

Forrás: turizmus.com

 2021. március 03. 15:24

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozások számára.

A BKIK azt javasolja, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

Közleménye szerint a Főpolgármesteri Hivatal adó főosztályának helyi iparűzésiadó- (HIPA) előleg behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a HIPA-fizetésekre, valamint egyéb adónemekre azon vállalkozásoknál, amelyek a 485/2020. (XI. 10.) és 571/2020. (XII. 9.) kormányrendeletekben TEÁOR-számok szerint szerepelnek. A BKIK javasolja a támogatásra jogosultak listáját egyúttal kiegészíteni az idegenvezetőkkel (TEÁOR 7990) és a taxis személyszállítókkal (TEÁOR 4932).

A kamara számításai szerint 15 ezer budapesti vállalkozás nem tud eleget tenni az adófizetési kötelezettségének

Fotó: 123rf

A BKIK emlékeztet arra, hogy korábban már felhívták a budapesti vállalkozások figyelmét arra, hogy nyilatkozzanak a HIPA-kedvezmény igénybevételéről, egyúttal tudatosítani szeretnék a vállalkozásokban, hogy a HIPA fele automatikusan jár a kijelölt körnek.A kamara számításai szerint nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségének. Számukra a kamara mindenképp javasolja az automatikus végrehajtási moratóriumot. Ezzel nem csak ezen vállalkozók, hanem az általuk foglalkoztatott több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését sikerülhet megvédeni – írták a közleményben.