Áfacsökkentést kérnek a fürdők is

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 21:58

A fürdőszolgáltatások áfacsökkentésének szükségessége már a Magyar Fürdőszövetség tavaszi közgyűlésén is téma volt, s mostanra a szervezet gazdasági bizottsága elkészítette az érveiket alátámasztó minitanulmányt is.

"Miközben a fürdőszolgáltatás 2006-ban egy tollvonással kikerült a kedvezményes áfakörből, a szálláshely-szolgáltatás 2009-től 18 százalékos áfakulcsot élvez, és a jövő évtől már a vendéglátás is. Ez a megkülönböztetés indokolatlan és ésszerűtlen, hiszen a fürdők Magyarország harmadik legfontosabb turisztikai vonzerejét jelentik, Budapest és a Balaton után” – nyilatkozta Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke.

Hallei vár

Hallei vár

Fotó: DZT

 

A szervezet több érvet is felsorakoztat, hogy miért szükséges a fürdőszolgáltatások 27 százalékos áfáját a másik két turisztikai szolgáltatás 18 százalékos áfaszintjére csökkenteni.

 

Meghatározó vonzerő hátrányokkal

Magyarország tíz leglátogatottabb turisztikai célpontjából Budapest és hat vidéki település hagyományos fürdőváros. A fürdővel rendelkező településeken legmagasabb a regisztrált vendégéjszakák száma, továbbá a fürdővárosokban a legmagasabb a vendégek tartózkodási ideje.

A legnagyobb hazai fürdők (pl. Budapest, Hajdúszoboszló, Hévíz, Bük) bevételének 64 százaléka külföldi vendégektől származik, ezért az adócsökkentést nemzetközi versenyképességünk megtartása is indokolja. A környező országokban (Ausztria, Szlovákia, Románia) ugyanis az elmúlt években jelentős fürdőfejlesztések történtek, illetve zajlanak, és ott általánosan csak 20 százalékkal adóznak a konkurens létesítmények.

Mindeközben a hazai kiugróan magas áfakulcs alacsony jövedelmezőséget eredményez, veszélyeztetve az elmúlt másfél évtized fejlesztései révén létrejött kapacitások fenntarthatóságát, műszaki színvonalának megőrzését, ami a hazai fürdők számára egyértelmű versenyhátrányt jelent nemzetközi összehasonlításban – fejtette ki Kircsi Lajos, a szövetség gazdasági szakbizottságának vezetője.

De a hazai piacon is hátrányt szenvednek az önállóan fürdőszolgáltatást értékesítő létesítmények, ugyanis a szállásdíjban vagy utazási csomagban értékesített fürdőszolgáltatás kedvezményes kulccsal adózik, ami sérti a verseny- és szektorsemlegesség elvét – mutat rá a fürdőszövetség.