Áfacsökkentést szeretne a fürdőszövetség is

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 22. 17:20

A Magyar Fürdőszövetség szerint méltatlan, hogy a Magyarország egyik legfontosabb turisztikai vonzerejének számító fürdők ne élvezzenek a szálláshelyekhez és az vendéglátáshoz hasonló kedvezményes áfabesorolást.

Két kiemelt célkitűzést fogalmazott meg 2016-ra a Magyar Fürdőszövetség (MF) annak érdekében, hogy segítse a fürdők jövedelmező gazdálkodását, erősítse piaci pozíciójukat – mondta Czeglédi Gyula ügyvezető elnök az aktuális ügyekről tartott sajtótájékoztatón.

Az egyik az OEP által finanszírozott fürdőgyógykezelések támogatási összegének korábban már beígért 20 százalékos emelése. A támogatási összeg ugyanis 2012 óta változatlan,4,3 milliárd forint, ami jelenleg az összes gyógykezelés önköltségének alig több mint egyharmadát teszi ki, a fennmaradó részt a betegeknek kell téríteni, illetve a fürdők más üzletágaik eredményéből pótolják ki. Az egészségügyi államtitkárság ugyan teljes egyetértéséről biztosította a fürdőszövetséget a támogatási keret növelésének szükségességét illetően, de jelezték, hogy a 2017-es költségvetésben más szempontok erőteljesebben érvényesültek.

Czeglédi Gyula hangsúlyozta: elengedhetetlen az OEP-támogatás emelése, hiszen a gyógyfürdőkben is egészségügyi végzettségű alkalmazottak dolgoznak, de forrás híján a fürdők nem fogják tudni szinkronba hozni munkatársaik fizetését az állami szektorban történt nagymértékű bérnövekedéssel, ami kezelhetetlen állapotokat teremthet.

Képünk illusztráció (Forrás: Gyulai Várfürdő)

A másik probléma a fürdőszolgáltatások 27 százalékos áfabesorolása. Miközben 2006-ban ez a tevékenység egy tollvonással kikerült a kedvezményes áfakörből. a szálláshely-szolgáltatás 2009-től 18 százalékos áfakulcsot élvez, és a jövő évtől már a vendéglátás is. A fürdőszövetség szerint indokolatlan ez a megkülönböztetés, Magyarország harmadik – Budapest és a Balaton mellett – legfontosabb turisztikai vonzereje méltó arra, hogy visszakerüljön a kedvezményes, 18 százalékos besorolásba, a másik két említett szolgáltatás mellé. Érveik alátámasztására az MF gazdasági bizottsága készített egy prezentációt, amely két modell felvázolásával azt mutatja be, hogy a kért átsorolás esetén minimális lenne az állam költségvetési kockázata; a reálisan elérhető forgalomnövekedés kompenzálná a kieső adóbevételt.

Az elkészült lobbianyag nem öncélú, az áfacsökkentéssel a fürdők nem saját nyereségüket akarják növelni, vagy esetleges veszteségeiket pótolni – hangsúlyozta Boros László Attila választmányi tag. A szövetség tagjai azt vállalják, hogy az áfamegtakarítás révén elérhető többletbevételeket bérfejlesztésre és az elapadó fejlesztési források pótlására fogják fordítani. A bérek növelése azért különösen égető, mert a fürdőipar is munkaerő-problémákkal küzd, egyre nehezebb úszómestert, pénztárost, takarítót és műszaki szakembert találni, az egészségügyi kezeléseket végző terapeutákból, szakorvosokból pedig hiány van.

A csökkentés mellett szóló érvként elhangzott még nemzetközi versenyképességünk megtartása, lévén a környező országokban csak 20-21 százalékos a fürdőszolgáltatás általános forgalmi adója. A legnagyobb hazai fürdők érintettségét mutatja, hogy bevételeik 64 százaléka a külföldi vendégektől származik.

A szövetség beszámolt még tagjainak első nyolc havi teljesítményéről is, nagy fegyverténykényt értékelve, hogy a változékony nyári időjárás ellenére sikerült szinten tartaniuk a múlt évi kiemelkedő vendégforgalmat, bevételeiket pedig országos összesítésben 2 százalékkal emelni.

Az MF vezetősége augusztus elején eljuttatta javaslatait a Magyar Turisztikai Ügynökséghez és múlt héten találkozott a turisztikai kormánybiztossal is. A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: szükségesnek tartják, hogy az állami döntéshozók kiemelten foglalkozzanak a hazai fürdők helyzetével, nehézségeivel, hiszen – mint a 2015. évi vendégforgalmi adatok mutatják –, a tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpontból valamennyi településen meghatározó a fürdőturizmus, közülük hét hagyományos fürdőváros.