Akkor fogsz előre lépni, ha már ma tudod, miről szól a holnap turizmusa

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. június 26. 15:20

Bár a járványidőszak és a nyomában érkező gazdasági válság alaposan megtépázta, a turisztikai szakember szerint mégis az egyik leggyorsabban regenerálódó szektor a turizmus, hiszen az élményekről nem szívesen mondanak le az emberek.

Hozzáértő turisztikai szakemberekre még mindig nagy a kereslet, de nem mindegy, hogy az állásinterjún melyik turisztikai képzés oklevelét tudja felmutatni a pályázó. Bódis Gáborral, a Corvinus Turisztikai fejlesztési menedzser/szakközgazdász szakirányú képzésének oktatójával beszélgettünk.

Bódis Gábor

Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem

Vezető közgazdászok szerint recesszió idején a legértékállóbb befektetés, ha saját magunk képzésébe invesztálunk. A tanulásra sem érdemes másképpen tekinteni, mint egy hagyományos befektetésre. A piacon dolgozó szakemberek általában azért ülnek újra iskolapadba, hogy rendszerezzék, elmélyítsék és korszerűsítsék tudásukat, amivel aztán előre léphetnek a karrierjükben. Különösen a jelenlegi recessziós időszakban nagyon nem mindegy, hogy a választott továbbképzés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket és a befektetett tandíj megtérül-e később egy magasabb pozícióban és fizetésben.

,,A Corvinus turisztikai fejlesztési menedzser/szakközgazdász képzése leginkább abban különbözik a többi hasonló képzéstől, hogy itt nem azt tanítjuk a hallgatóknak, ami most van a turizmusban, hanem azt a tudást, ami a jövő turizmusát fogja meghatározni” – mondja Bódis Gábor, a szak egyik oktatója és az egyetem turisztikai doktori képzésének hallgatója.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a turisztikai szektorban már évek óta aktívan dolgozó szakemberek jelentkeznek legtöbben a képzésre. A fő motivációik, hogy rendszerezzék ismereteiket, megerősítsék vagy pótolják a hiányzó elméleti alapokat, illetve, hogy képbe kerüljenek a szakma legújabb trendjeivel.

A hallgatói igényekhez igazodva a képzés 50 százalékban elméleti, 50 százalékban pedig gyakorlati, kiscsoportos tárgyakból áll: „Arra törekszünk, hogy ne tankönyvszagú ismereteket kapjanak a hallgatók, hanem a gyakorlatban is jól alkalmazható tudást, de akadémiai elméleti háttérrel és tudásbázissal megtámogatva. A korszerű tudásátadást a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ munkatársai közreműködésével megjelenő, folyamatosan bővülő Turizmus és Mobilitás könyvsorozat is elősegíti. A közel 30 kötetből álló, Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő sorozat számos megközelítésben tárgyalja a turizmus alágazatainak fejlődési lehetőségeit, így ezek a kiadványok remekül hasznosíthatók a képzés során.”

A turisztikai szektor óriási átalakuláson ment keresztül a járványidőszak alatt. A jövő turizmusa pedig a korábbi szolgáltatás- és élményfókusz helyett már egyre inkább a fenntartható turizmusról fog szólni a szakember szerint. Arról, hogy a látogató ne csak élményeket vegyen el a turisztikai desztinációtól, hanem vissza is adjon számára valamit a jelenlétével, illetve, hogy csak akkor látogasson meg egy települést, ha valóban érdeklik a helyi értékek és a közösség, amelynek a megismeréséért erőfeszítéseket is hajlandó tenni. Például ilyen kérdésekkel is foglalkozik a Corvinus képzésének jövőképes újturizmus tárgy, amelynek része a turizmus dizájn. Utóbbi részeként komplett élmény- és szolgáltatói útvonalakat, illetve látogatói kapacitást is megtanulnak tervezni a hallgatók annak érdekében, hogy a helyi turizmus a látogatók és a helyi lakosok számára is fenntartható és kölcsönösen előnyös legyen.

,,A Corvinus presztízse mellett az itt megszerezhető kapcsolati háló miatt választják még sokan ezt a szakot. Ez egyrészt abból adódik, hogy a diákok nagy része már eleve a szektorból érkezik, a képzés alatt pedig általában erős szakmai közösség kovácsolódik belőlük. A legtöbben később is tartják a kapcsolatot, szólnak egymásnak új álláslehetőségekről, vagy kölcsönösen bevonják egymást izgalmas szakmai projektekbe. Másrészt, a gyakorlati tárgyakat olyan szakemberek oktatják, akik aktív szereplői a hazai turisztikai szektornak. Sokszor előfordul, hogy a képzés befejezése után is folytatják a közös munkát egykori hallgatóikkal.” – mondja Bódis Gábor, aki oktatói munkája mellett maga is a Hungary NEXT turizmusmarketinggel foglalkozó cég vezetője.

A közelmúltban Turisztikai fejlesztési menedzser/szakközgazdász szakirányú képzésen végzett corvinusos hallgatók közül van, aki azóta egy ismert múzeum igazgatója lett, egy másik hallgató egy kiemelt turisztikai desztináció első számú vezetője, egy harmadik turisztikai szakember pedig a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ egyik vezetője lett, sorolja Bódis Gábor a szak volt diákjainak karrierútjait.

„Ők mind befektetésként tekintettek erre a képzésre, ami a szakmai előmenetelük alapján már a következő évben megtérült számukra.” – teszi hozzá a szakember.

A 2023 őszén induló képzésről bővebb információ ITT érhető el.

Július 15-ig még early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni a szakra, a tandíjkiváltó ösztöndíjunk révén pedig egy teljes félév összegére támogatás igényelhető.

(X)