Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ alakul

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. március 11. 16:00

Múlt héten döntött a kormány az új szervezet létrehozásáról, amelynek felügyeletét az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosra bízza.

Az új központ feladata a hazai aktív- és ökoturizmus élénkítése, a beruházások koordinálása, a területtel foglalkozók munkájának segítése és a fejlesztések népszerűsítése lesz – mondta el a szervezet létrehozását bejelentő sajtótájékoztatón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Bár az utóbbi években számos sikeres fejlesztés valósult meg az aktív és ökoturisztika területén, vannak olyanok is, amelyek nem a várakozásoknak megfelelően teljesítenek, és a beruházások sokszor nincsenek egymással összehangolva. Az is előfordul, hogy a fejlesztésekről nem értesül a célközönség, illetve a szükséges információkat négy-öt honlapról kell összegyűjteni. Éppen ezért az új szervezet feladata, hogy a fejlesztéseket és a különböző fenntartókhoz tartozó intézmények működését koordinálja, illetve az attrakciókat megismertesse a látogatókkal. Az aktív turista folyamatosan mozgásban van, ezért a pontszerű fejlesztések helyett hálózatokban való gondolkodásra van szükség; az aktív és ökoturizmus területén rendszerben kezelt, régiós programcsomagokat és a túraútvonalakra vonatkozó egységes, összehangolt ajánlatokat kell kidolgozni – emelte ki a kormánybiztos. A cél végső soron a természetjárás, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése, az „aktív turisták” számának mérhető növekedése.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy kormánybiztossága az elmúlt években szorosan együttműködött a nemzeti parkokkal és az erdőgazdaságokkal, az új központ révén pedig a közös munka újabb lendületet kaphat. Folyamatosan egyeztetnek például a turistaház-fejlesztésekről, a via ferrata és mountain bike útvonalakról, a sípályákról, és a kormánybiztosság többek között az erdei kisvasutak vagy a Bükki Csillagda fejlesztési forrásainak előteremtéséhez is hozzájárult.

A sajtótájékoztatón Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár elmondta: az országban működő tíz nemzeti parki igazgatóság jelenleg összesen 300 ezer hektár védett területet kezel. A látogatók részéről növekszik az igény a nemzeti parkok és az ott folyó természetvédelmi munka megismerésére. A regisztrációs adatok szerint az elmúlt 10 évben megduplázódott az érdeklődők száma, és a környezeti nevelési programok is egyre népszerűbbek. Mivel a hazai ökoturizmus többszereplős, a feladatok pedig sokrétűek, szerencsés a munka magasabb szintű koordinációjáért felelős Ökoturisztikai Fejlesztési Központ létrehozása – tette hozzá Rácz András.

A Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn című zsebkalauz-sorozat

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A természetjárás népszerűségét hangsúlyozta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy Magyarország egyötöde erdő, és ez a terület nem csökken, sőt, a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpont lett. Csak a főváros környékén, a Budai-hegyekben és a Pilisben évente 25 millió kiránduló fordul meg. Az utóbbi időszakban a 22 állami erdőgazdaság rengeteg turisztikai beruházást végzett, és számos közös program valósult meg az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossággal, ilyen például az erdei vasutak fejlesztése vagy a Téry Ödön Nemzeti Turistaház Fejlesztési Program. Zambó Péter kiemelte az idén 10 ezer gyereket fogadó Vándortábor Programot is, ami annyira népszerű, hogy a korábbi öt erdei útvonal mellé idén újabb kettőt jelöltek ki a táborozóknak.