Alakul a turizmus biztos kinevezése az EP-ben

Forrás: turizmus.com

 2019. február 22. 11:08

Több, a turisztikai szektor számára fontos esemény zajlott a napokban az Európai Parlamentben – tudtuk meg a Tourism Task Force tájékoztatójából.

Az EP turizmus albizottságának (Tourism Task Force) vezetője, Ujhelyi István kezdeményezte a román turisztikai szakminiszter meghallgatását, a soros román EU-elnökség kapcsán. Bogdan Trif a brüsszeli tanácskozáson bejelentette, hogy kiemelten kezelik a turizmus területét és a versenypolitikai tanács keretében létrehoznak egy munkacsoportot is, amely stratégiai tervet tesz a tagállamok asztalára az elnökség idején.

A román szakminiszter beszámolójában elhangzott az is, hogy áprilisban turisztikai miniszteri csúcsot tartanak Bukarestben. Itt várhatóan megtárgyalják az Európai Parlament azon javaslatát is, amely, az EU következő hétéves költségvetésében 300 millió eurós büdzsét rendelne a fenntartható turizmus finanszírozására. Ez utóbbi javaslat megvalósításához szükséges az Európai Tanács, vagyis a tagállami kormányok támogatása is; ezért lesz kiemelkedő jelentősége a román elnökség által szervezett szakminiszteri csúcsnak.

Ehhez kapcsolódik a HOTREC parlamenti eseménye is, amelyen a szervezet elnöke, Jens Zimmer Christensen öt pontos javaslatot nyújtott át az EU politikai döntéshozóinak. A csomagban szerepel többek között az Európai Bizottság kapcsolódó javaslatainak gyakorlati megvalósítása, az online platformok szabályozása és a kiegyensúlyozott digitális belső piac megteremtése, valamint a szociális kérdések, így például a korszerű szakképzések ügye is.

Az Európai Parlament épülete Brüsszelben

Fotó: Wikimedia Commons

A HOTREC elnöke kiemelte azt is, hogy 2013 és 2016 között több mint másfél millió új munkahelyet hozott létre a turisztikai ipar az unióban, ezzel már közel tizenkétmillió embernek biztosít megélhetést a szektor. Ujhelyi István, az EP szakbizottságának képviseletében átvette a dokumentumot és egyetértéséről biztosította az érdekvédelmi szövetséget, mondván: határozott európai képviseletre van szüksége a turisztikai szektornak az uniós intézményrendszerben, ezért is szorgalmazzák egy önálló biztos kinevezését az iparág uniós szintű koordinálására.

Hasonlóan fontos volt a turisztikai szakmai szervezeteket összefogó, brüsszeli Tourism Manifesto csoport és az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) képviselőinek találkozója Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével. A találkozón a turisztikai szervezetek képviselői (Eduardo Santander a Tourism Manifesto képviseletében és Caroline Moultrie, a WTTC alelnöke) egy stratégiai dokumentumot adtak át az EP vezetőjének, amelyben többek között azt rögzítik, hogy egyöntetűen támogatják a turizmusra vonatkozó költségvetési előirányzatot a szektor fenntarthatósága és fejlődése érdekében.
A Tourism Task Force magyar vezetője Tajanival folytatott találkozón megerősítette, hogy a turisztikai szektor egységes kiállásával kívánják elérni, hogy 2020-tól önálló turizmuspolitikáért felelős európai biztosa legyen az Európai Bizottságnak.

Kapcsolódó cikkek