Alkotmánybíróság: arányos díjat a közterület-használatért!

Forrás: turizmus.com

 2019. március 20. 12:20

A díjnak a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia - mondta ki az Alkotmánybíróság.

A határozatában rámutatott: bár az önkormányzati tulajdonú közterületek használatára vonatkozó szabályok, díjak megállapítása a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik, nem szakadhat el attól az alapelvtől, hogy a gazdasági szolgáltatás értékét hivatott kifejezni.

Az Ab bírói kezdeményezésre megsemmisítette egy önkormányzati rendelet mellékletének azon pontját, amely meghatározta a mozgóbolti árusításra vonatkozó díjtétel napi összegét, mivel az egyértelműen hátrányosabb volt, mint az árusító fülkék elhelyezésének díja: több mint kétszázszoros eltérést mutatott. Az Ab kiemelte, ezt a hátrányos megkülönböztetés nem igazolható azzal, hogy más önkormányzatok is hasonló díjat vezettek be.

Szentendrei utcakép

Fotó: turizmus.com

Az Ab leszögezte: a közterület-használati díj nem arra való, hogy olyan helyi törekvésekhez használják fel, amelyek nem állnak összefüggésben a közterület-használat gazdasági értékével.

Az Ab határozata kitér arra, hogy ennek a díjnak alapvetően olyan tényezőkhöz kell igazodnia, mint például a terület nagysága, településen belüli elhelyezkedése, a használat módja, időtartama. Alkotmányosan nem indokolható a közterület-használati díjat olyan szempontokra alapítani, amelyek a területhasználat értékével nincsenek összefüggésben.

Az Ab korábbi határozataiban is rámutatott már arra, hogy önkényes, ezért alkotmányellenes a közterület-használat díjának olyan szabályozása, amely a szolgáltatástól független szempontok alapján, kirívóan magas díjfizetési kötelezettséget ír elő egyes vállalkozókra.

Kapcsolódó cikkek

Advent Debrecenben

2018. december 07.