Állami támogatást kap az orosz beutaztatás Törökországban

Forrás: turizmus.com

 2022. április 15. 19:15

Törökország nem hagyja magára a török beutaztatókat és az orosz turistákat: a Turkish Airlines másfél millió helyet szorít gépein az orosz nyaralóknak, az utazásszervezőket pedig hitellel segíti ki az állam.

Médiahíradások szerint a Turkish Airlines másfél millió helyet biztosít repülőgépein a török utazásszervezők számára, hogy az Oroszország és Törökország közötti útvonalakon kompenzálja az orosz légitársaságok Boeing- és Airbus-gépeinek kényszerű kiesését – írja a Reise vor9.

A Turkish Airlines bevonása állítólag a török kormány beutazó turizmust felpörgető projektjének része, és az intézkedéssel olyan utaztatóknak szeretnének segíteni, mint az Anex Tour, a Pegas Touristik és a Coral Travel, amelyek számára Oroszország és Ukrajna a fő piac.

2021-ben 4,7 millió orosz és közel 2,1 millió ukrán turista látogatott Törökországba a hivatalos statisztikák szerint. Az orosz légitársaságok Boeing- és Airbus-gépei már nem repülnek Törökországba, mivel a nyugati lízingtársaságok visszakövetelik az oroszoknál lévő repülőgépeket, és alkatrészeket sem szállítanak már a gyártók Oroszországba.

Az orosz és ukrán beutaztatásban érintett utazásszervezőknek 300 millió USD összegű hitelt biztosít a török kormány. Ezenkívül egyes híradások szerint szintén állami támogatással egy új, antalyai székhelyű légitársaságot is alapítanak, amely csak Oroszországból szállít majd turistákat Törökországba.

A Turkish Airlines másfél millió helyet biztosít az orosz nyaralóknak

Fotó: 123rf.com

Orosz médiumok híradásai szerint a három nagy török utazásszervező már a múlt héten elkezdett utakat árusítani a Turkish Airlines helyeire alapozva Oroszországban. Ezenkívül állítólag a Pegasus Airlines is indított Moszkvából Isztambulba és Antalyába tartó járatokat.

Bár Törökország a NATO tagja, nem vesz részt az Oroszország elleni szankciókban. Az ország az orosz oligarchák számára is menekülési pontként szolgál, ahol például biztonságba helyezhetik a nyugati országokban lefoglalással fenyegetett luxusjachtjaikat. Ezenfelül számos pénzes orosz állampolgár is érkezett Törökországba a háború kitörése óta, akiket a török kormány deklaráltan szívesen lát.