Átadták az Aktív Magyarországért díjakat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. november 25. 17:25

Csütörtökön Siófokon a Hotel Azúrban Orbán Viktor miniszterelnök és Révész Máriusz kormánybiztos első alkalommal adta át az Aktív Magyarországért díjakat.

„Az aktív turizmus területén robbanásszerű változások mentek végbe az elmúlt évek folyamán. Ez a rohamos fejlődés elhivatott szakemberek, lelkes civilek, illetve a kormány minden idők legnagyobb léptékű támogatási programjai nélkül nem mehetett volna végbe. A területen végzett kiemelkedő munkát az idei évtől kezdődően már az állam is elismeri, hiszen az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére a miniszterelnök kabinetfőnöke megalapította az Aktív Magyarországért díjat. Ezt a díjat olyan természetes és jogi személyek kaphatják, akik az aktív életmód és kikapcsolódás területén példamutató, illetve kiemelkedő tevékenységet végeztek.

A díj évente legfeljebb öt fő részére adományozható, akik az emlékplakett és az adományozást igazoló oklevélen felül egymillió forintos pénzjutalomban is részesülnek” – vezette fel a díjátadást az Aktív Magyarország – korszaknyitó konferencia 2021 keretében a moderátor szerepét betöltő Szujó Zoltán.

Az első díjazott Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési osztályvezetője, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) elnökségi tagja, a Középkori Templomok Útja Egyesület alapító tagja volt. A méltatásban elhangzott, hogy 2009 óta foglalkozik a Középkori Templomok Útja tematikus útvonallal, amely 2017-ben elnyerte az ÉDEN díjat. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Felső-Tisza-vidék aktív turizmusának fejlesztésével foglalkozott annak érdekében, hogy ez a térség is felkerüljön a hazai és külföldi turisták mentális térképére.

Felismerve azt, hogy ennek a térségnek az aktív turizmus lehet egy kitörési pont, szerteágazó tevékenységével összefogta a régió szolgáltatóit, a térség tenni tudó és akaró embereit. Ő volt annak az infrastruktúra-fejlesztésnek is a projektkoordinátora, amely 350 km-es hosszban kitáblázással kapcsolta be a hazai kerékpáros úthálózatba a vízügyi töltéseket. Mindemellett szálláshelyfejlesztésekkel és táboroztatással járul hozzá a gyerekek térségi élménygyűjtéséhez. Turisztikai szakemberként rendszeresen publikál, tudásával pedig hozzájárul a jövő nemzedékének edukációs szemléletformálásához is.

A második díjazott Pénzes Erzsébet, a magyar sport-, valamint kerékpárszakmai élet unikális alakja volt. Tizenöt évig dolgozott adjunktusként a veszprémi egyetemen, majd polgármesterként regnált Hidegkúton. A MAKETUSZ megalapítása óta dolgozik a szervezet kötelékében, ugyanakkor az Európai Kerékpáros Szövetség elnökségének is tagja. Kiemelkedő sportsikerekkel is büszkélkedhet, hiszen tájfutásban országos bajnoki címet, tájkerékpárban pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett. Az aktív turisztika területén végzett kimagasló munkája eredményeként mára a terület megkerülhetetlen szereplője.

Orbán Viktor kormányfő beszédet mond az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferencia 2021 elnevezésű siófoki rendezvényen

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Őt Egry Józsefné (Factory Arena) követte a színpadon. Miskolc városában, egy vasgyári arénában található az extrém sportok központja, a Factory Aréna. A létesítményt üzemeltető Komlóstetői Kerékpáros Klubot egy család alapította 25 évvel ezelőtt, melynek saját udvaruk adott otthont. A klub legfontosabb küldetése, hogy a gyerekeknek egy olyan közösséget hozzon létre, amely feltölti tartalommal az életüket, célt és értékrendet biztosít számukra, energiájukat pedig a sportra tudják koncentrálni. A program olyannyira bevált, hogy 2004-re kinőtték az udvart, és egy 5.000 négyzetméteres öreg csarnokban leltek új otthonra. A família mindvégig anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezte a munkáját, azonban tevékenységüket egyre többen támogatják. Ezen pártfogásoknak köszönhetően újult meg a csarnok, illetve létesült egy európai szintű falmászó központ.

Negyedikként Kocsis Árpád és Máth István, a Budapest Sportiroda (BSI) vezetői vehették át a kitüntetést. A szervezet három évtizede meghatározó szereplője a főváros és az ország sportéletének. A SPAR Maraton, a WizzAir Félmaraton, a Vivicitta' versenyeik mostanra egész hétvégés, tízezreket megmozgató futóünneppé váltak, a Balaton-átúszás pedig óriási népszerűségnek örvend. Kisebb eseményeiken további sportágakat, a terepfutást, a túrázást is népszerűsítik. A COVID lezárásai idején indított instant, virtuális futóeseményeikkel, több állomásos kihívásaikkal tartották fenn a lelkesedést a közösségükben. A sportszervezet versenyigazgatói nélkül nincs rajt és nincs befutó. Saját bevallásuk szerint a munkájuk egyben a hobbijuk is, ennek megfelelően nemzetközi szinten is kiemelkedő eseményeket szerveznek a csapattal.

Az ötödik díjazott Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke volt. A laudációban Szujó Zoltán elmondta, az egri gyökerekkel bíró egyesület 2007-ben alakult. A túravezetők egy középiskolai baráti társaság tagjai, akik saját élményeiken keresztül szerettek volna másokat is bevonni az aktív kikapcsolódás páratlan világába. Eleinte csak itthon, később már világszerte szervezték túráikat. A túraszervezésen felül társadalmi munkájuk is kiemelkedő, hiszen évenként szervezik meg szemétszedési akciójukat a Tisza-tavon, különleges faültetési projektjük pedig 2019-ben elnyerte a CheckINN GREEN díjat. 2021-ben pedig olyat alkottak, amely példátlan az országban. Heroikus küzdelemmel két, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátót építettek a Tisza-tavon. Közösségszervező erejük révén sikerült 15 helyi szolgáltatót összefogva a kilátók hosszú távú állagmegóvását is biztosítani.

Orbán Viktor kormányfő és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (b2) a díjazottakkal

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az ünnepség során két különdíjat is kiosztottak. A közönségszavazás során az Év Kilátója Bölömbika-kilátó lett, amelynek építője és üzemeltetője a Békatutaj Egyesület, így Hajdú Dániel másodszorra is a közönség elé léphetett.

Az Év Turistaháza díjat a szelcepusztai turistaszálló kapta, az elismerést a NoVaClean Kft ügyvezetője, Géczi Noémi vette át.

A díjátadásokat megelőzően a konferenciát Baráth Gergely az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója nyitotta meg, majd Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos lépett a mikrofonhoz. Összefoglalta az általa irányított hivatal elmúlt öt esztendejét, kiemelve, hogy 2030-ig Magyarország a legélhetőbb országok közé fog tartozni, többek között azért, mert soha nem költöttek még ennyi pénzt az aktív turizmusra.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter három pontban határozta meg, miért érdemes aktívnak lenni a hétköznapok során: egészség, a haza megismerése, és pénz, hisz minimális összegek kellenek egy természetjáró kiránduláshoz. De több kezdeményezésre is felhívta a figyelmet, mint például a családi napok vidéken, az egynapos kirándulások a hátrányos helyzetű gyerekeknek, családbarát túrák, dunai vízi fesztivál a Bécs-Pozsony-Budapest vonalon, vagy a gyermektáborok felújítási programja. „Az aktív Magyarország a családokból indul” – fogalmazott.

Végül Orbán Viktor miniszterelnök lépett a konferencia résztvevői elé, és kijelentette, hogy a pandémia után új korszak vár az országra. Elmondta, a különböző programokhoz nagyon sok javaslat érkezik a civilektől, ám „ennek a területnek nagy a bürokratikus terhelése”. De lesz-e pénz ezekre a fejlesztésekre, programokra, tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: a terület már nem gazdátlan – utalt Révész Máriusz munkájára – a pénz ésszerű elköltésének feltétele adott. Kifejtette még, hogy turisztikai, szabadidős, kerékpáros stb. fejlesztési programokra „mindig lesz pénz”, de azt is kijelentette, hogy több konkrét, kidolgozott tervre van szükség.