Átalakul az Ecommerce Hungary

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 03. 11:40

Egyhangúlag elfogadta az Ecommerce Hungary tagsága az új alapszabályt, ennek értelmében átalakul az e-kereskedelmi szövetség. A megváltozott struktúrában az elnök döntési súlya csökken, míg a tagozatok saját vezetőt választhatnak.

Magyarország vezető e-kereskedelmi szövetsége az átalakulással azt tűzte ki stratégiai céljává, hogy a teljes szektor megkerülhetetlen érdekképviseleti szervezetévé váljon – írta az Ecommerce Hungary közleményében.

Az egyesület 15 éves fennállása óta robbanásszerűen átalakult az elektronikus kereskedelem. Az elsők között csatlakozó szereplők jelentős növekedésen mentek keresztül, esetleg már el is tűntek a piacról. Ugyanakkor az újabb, kisebb belépők és a régebbi tagok között így jelentős, behozhatatlan különbségek állnak fenn. Mindezek a szövetség szervezeti struktúrájának átalakulásához vezettek.

Az átalakulás főbb alappillérei a pártatlanság, a visszahívhatóság, az elnöki túlsúly mérséklése, az eltérő méretű piaci szereplők elvárásainak megfelelés és az érdekképviseleti igény.

Ennek megfelelően széles körű szervezeti reformba kezdtek, és a január 29-én tartott taggyűlésén a tagok elfogadták az új Alapszabályt.

 

Tagozatokba csoportosulnak

Az új struktúrában a B2C e-kereskedők és platformszolgáltatók által alkotott önálló, vállalati méret szerint szétváló, kereskedelmi tagozatokban folyik majd az egyesületi munka, a besorolás a nettó éves árbevételhez is kötött. A három kategória: kisvállalati tagozat (nettó éves 800 millió forint alatt), középvállalati (nettó éves 800 millió forint és 10 milliárd forint között) és nagyvállalati tagozat.

ecommerce_123rf

Az egyesület 15 éves fennállása óta robbanásszerűen átalakult az elektronikus kereskedelem

Fotó: 123rf.com

A platformszolgáltatók (közvetített szolgáltatást nyújtók – pl. Szallas.hu) már nettó 1 milliárd forint feletti éves árbevétellel a nagyvállalati tagozatba tartoznak.

A tagozatok saját vezetőt választanak február 8-án és saját kereteiken belül tagozati meetupokat szervezhetnek, konferenciákat rendezhetnek, illetve a tagozatok egymással is kollaborálhatnak igény szerint. Az elnök az éves nagy konferencia megszervezéséért felel, valamint a tagozatok közötti koordinációt biztosítja.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan adózunk 2021-ben?

2021. január 08.