Augusztusig 1,3 millió érdeklődésre válaszoltak a Tourinform-irodák

Forrás: turizmus.com

 2022. október 04. 18:01

Az idei év első nyolc hónapjában közel 1,3 millió vendégérdeklődésre válaszoltak személyesen, írásban, vagy telefonon keresztül a hazai Tourinform-irodák. Ezzel az információszolgáltatások száma csupán 8 százalékkal marad el a 2019-es rekordév hasonló időszakának eredményétől.

Idén az irodahálózat 95 aktív irodával várta a látogatókat, míg 2019-ben 115 Tourinform-iroda volt nyitva. Az egy irodára jutó információszolgáltatás terén az idei év 4,5 százalékkal meg is haladta a 2019-es teljesítményt – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az idei év adatai is azt bizonyítják, hogy az egyre terjedő digitalizáció ellenére továbbra is számos vendég keresi a személyes találkozó lehetőségét, kér „bennfentes” információkat. A Tourinform-irodák pedig az országmárka közvetítőiként, a térségek és települések turisztikai kirakataiként várják a látogatókat. Az egységes arculatú, jól beazonosítható irodák, a kellemes vendégterek és a barátságos, segítőkész személyzet mind hozzájárulnak a vendégek tartózkodási idejének növekedéséhez, illetve ahhoz, hogy a belföldi utazók elvárásaiknak megfelelő úti célokat találjanak – írták a közleményben.

A Tourinform-irodák az információnyújtáson kívül számos további szolgáltatással, így például ingyenes turisztikai kiadványok és térképek biztosításával, a helyi rendezvényekre szóló belépőjegyek árusításával, helyi termelői és kézműves termékek, ajándéktárgyak értékesítésével is hozzájárulnak a vendégelégedettség növeléséhez. Mindezeken kívül az irodák egy része foglalkozik sporteszközök bérbeadásával, csomagmegőrzéssel is, valamint telefontöltő pontot működtet, idegenvezetést, túraszervezést, túravezetést vállal.

Az idei év első nyolc hónapjában a Tourinform-hálózat 95 tagja volt aktív

Fotó: Tourinform Székesfehérvár

A turizmus újraindításában fontos szerepet játszó Tourinform-hálózat infrastrukturális megújítását a Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben kezdte meg. Ekkor valósult meg a Tourinform brand arculatváltása, így az irodák az országmárkával harmonizáló, új vizuális megjelenést kaptak. Az MTÜ támogatásával eddig 29 iroda belsőépítészeti megújítása valósulhatott meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség Tourinform Minőségbiztosítási Rendszert is működtet, amelynek keretében ellenőrzi és felügyeli a hálózat irodáinak működését, valamint kategorizálja is azokat. Célja az irodák teljesítményének javítása, a vendégelégedettség növelése.

Az MTÜ fokozott figyelmet fordít a magas minőségű információszolgáltatás biztosítására is. Ennek részeként képzéseket biztosít a Tourinform-hálózatban dolgozók számára, akik évente több alkalommal tréningnapon vesznek részt annak érdekében, hogy rugalmasan, motiváltan és hatékonyan járulhassanak hozzá saját településükön a vendégélmény kialakulásához – írták.