Ausztria áprilistól bevezeti a zöld útlevelet

Forrás: turizmus.com

 2021. március 28. 09:17

Ausztriában a Nemzetgyűlés támogatta a szövetségi turisztikai miniszter, Elisabeth Köstinger által jegyzett előterjesztést, így áprilistól megkezdődhet az oltási- és védettségi igazolásokat, valamint a teszteredményeket egyaránt integráló „zöld útlevél” gyakorlatba való bevezetése.

A „zöld passzus” Ausztriában lehetővé teszi majd birtokosainak, hogy belépő tesztelés nélkül mehessenek éttermekbe, kulturális- és sportrendezvényekre, fodrászhoz stb.; illetve szabadon utazhassanak. Ez utóbbihoz a rendszer mihamarabbi bevezetése szükséges az EU szintjén is, amelyet Ausztria folyamatosan sürget – írja blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Ausztria áprilistól bevezeti a zöld útlevelet

Fotó: 123rf.com

Ahogy arról korábban beszámoltuk: Ausztria az EU döntéshozó testületeiben aktív turizmusdiplomáciával kezdeményezője és támogatója az utazási korlátozások mihamarabbi feloldását lehetővé tevő zöld útlevélnek. Elisabeth Köstinger kezdeményezte továbbá a turisztikai szempontból kiemelten érdekelt országok részvételével egy EU-s „turisztikai csúcs” megtartását is, amelyre eddig 13 ország kapott meghívást a szövetségi minisztérium közleménye szerint. A zöld útlevél egyszerre oltási, védettségi- és tesztigazolás is egy az egyben, fontos, hogy a tagállamok egységes feltételekkel mielőbb ültessék át a napi gyakorlatba, még a turisztikai főszezon előtt – összegzi a célokat és elvárásokat a minisztérium közleménye, amely teljes terjedelemben ITT érhető el.