Ausztria megemeli a kurzarbeit keretét, Bécs tőkeinjekcióval segít

Forrás: MTI

 2021. január 27. 11:52

Az eddigi 5 milliárdról 7 milliárd euróra emelik Ausztriában a koronavírus-járvány miatt rövidített munkaidőben foglalkoztatottak támogatásának keretét. Eközben Bécs tőkeinjekcióval segíti bajba jutott tradicionális vállalatait.

Az állam eddig összesen 5,8 milliárd euró segítséget adott a vállalatoknak e foglalkoztatási forma (kurzarbeit) támogatására. Martin Kocher munkaügyi miniszter a keddi bejelentéskor hangsúlyozta, hogy "ebben a válsághelyzetben a rövidített munkaidő továbbra is a legfontosabb eszköz a munkahelyek megmentésére," ezért döntöttek úgy, hogy a támogatási keretet 7 milliárdra emelik.

"A válság utáni újbóli fellendülésben döntő szerepe lesz annak, hogy a mostani időszakot az át- és továbbképzések, illetve szakképesítések terén jól használjuk ki" – tette hozzá a miniszter.

Ausztriában jelenleg 458 993 ember dolgozik rövidített munkaidőben, 18 600 fővel többen, mint a múlt héten. A munkanélküliek száma 534 256, amely 113 000 fővel több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Gernot Blümel pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány okozta válságkezelés során már kifizetett, illetve megítélt és kifizetésre váró támogatások összege 31 milliárd euróra rúg. Hozzátette, hogy a lakossági megtakarítások jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, így az újranyitáskor ez jó hatással lesz majd a fogyasztásra.

becs_rathaus_123rf

A bécsi városháza. Ausztriában jelenleg közel 460 ezer ember dolgozik rövidített munkaidőben

Fotó: 123rf.com

 

Bécs tőkeinjekcióval segíti bajba jutott vállalatait

Az osztrák főváros céget alapított, hogy tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került tradicionális bécsi vállalatoknak; a támogatottak között van például a Frey Wille ékszerészet, az Adamol motorolaj- és kenőanyaggyártó, az ottakringi Café Ritter, amely 1907 óta üzemel vagy a Burgtheater híres, eredeti állapotában fennmaradt vendéglője, a Vestibül, amelyet Bécs egyik legjobb szakácsa vezet.

A célra 40 millió eurót (14,4 milliárd forintot)  különítettek el, és eddig 250 munkahelyet mentettek meg. Egy-egy cég – alapos átvilágítás után – maximum 2 millió euró (720 millió forint) tőketámogatást kaphat, amely nem haladhatja meg a 20 százalékos tulajdoni hányadot. A támogatásban fontos szempont, hogy a kérelmező  tradicionális bécsi vállalkozás legyen, amely szerves része a bécsi identitásnak és jelentős számú munkavállalót foglalkoztasson. A város hét év után kiszáll a vállalkozásokból, ennek menetét és idejét már a szerződés aláírásakor rögzítik.

Az osztrák főváros 20 millió eurós alaptőkével még tavaly alapította meg a "Stolz auf Wien" ("Büszke Bécsre") Beteiligungs GmbH-t, amely megalapítása óta nyolc bécsi cégbe társult be. A Bécsi Gazdasági Kamara és számos pénzintézet további 20 millió euróval szállt be.