Indul az osztrák energiaspórolási kampány, tiltakoznak a vendéglátósok

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 12. 16:05

Bár Ausztriában az EU-s átlaghoz képest magasabb a megújuló energiaforrások aránya, a téli hónapokban az osztrák gazdaság is nagyobb energiaimportra szorul.

Az energiával való hatékony bánásmód és a pazarlás elkerülésnek tudatosítása érdekében „Mission 11” szlogennel felvilágosító kampányt indít az osztrák kormány, jelentették be szeptember 12-ei sajtótájékoztatójukon Leonore Gewessler szövetségi klímaügyi- és Martin Kocher szövetségi gazdasági miniszterek – írja blogjában Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember. A kampány célja a lakosságban is tudatosítani, hogy apró és nem megterhelő lépésekkel azonnal sok energiát lehet megspórolni. A stand by üzemmódban helyezett készülékek kikapcsolása, 2 fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet beállítása, rövidebb zuhanyozások már jelentős mértékben hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez – hangzanak a kampány egyes üzenetei.

A tervezet megtiltaná a vendégteraszokon és szabadtéri helyiségekben a hősugárzó használatát

Fotó: 123rf.com

A bejelentés szerint „színes és nem konvencionális eszközökkel” operáló felvilágosító kampány mellett rendeleti úton is tervezik szabályozni az energiafogyasztást Ausztriában. A tervezett intézkedések szerint a közintézményekben 19 fokra csökkentenék a szobahőmérsékletet, este 10 után megtiltanák a biztonságos közlekedést közvetlenül nem szolgáló fényforrások – például a reklámfelületek – működtetését.A vendéglátás területén dolgozó vállalkozások körében felháborodást váltott ki az a tervezet, amely megtiltaná a vendégteraszokon és szabadtéri helyiségekben a hősugárzó használatát.

Az osztrák gazdasági kamara (WKO) vendéglátás tagozatának elnöke, Mario Pulker egyenesen "no-go"-nak nevezte a miniszteri rendelet tervezetét, amely szerintük a vendégforgalom jelentős visszaesésével járna.