Ausztria júniusig meghosszabbítja a válságtámogatásokat

Forrás: MTI

 2021. január 20. 16:23

Ausztriában fél évvel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt folyósított gazdasági válságtámogatásokat. A meglévő bevételkiegészítés és az állandó költségekhez nyújtott támogatás mellett februártól igényelhető lesz egy úgynevezett "veszteség bónusz" támogatás is.

Az intézkedés célja, hogy a koronavírus-járvány okozta elhúzódó gazdasági válsághelyzetben egyfajta áthidaló segítséget és egyúttal tervezhetőséget nyújtsanak továbbra is a vállalatoknak – hangsúlyozta Werner Kogler alkancellár a pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az egyik ilyen, már meglévő támogatás a "bevételkiegészítés", amelynek mértéke az előző év azonos időszakának forgalmát veszi alapul, és ágazattól függően, de legfeljebb a bevételkiesés 50 százalékos pótlását jelenti a teljes zárlat miatt bezárni kényszerült vállalkozásoknak.

A másik igényelhető támogatás az úgynevezett "állandó költségekhez nyújtott támogatás", amely a bezárt cégek meglévő fix költségeinek maximum 75 százalékát fedezi.

Ezeken túlmenően februártól igényelhető lesz egy úgynevezett "veszteség bónusz" támogatás, amelyre már nemcsak a bezárt vállalatok, hanem a velük indirekt módon gazdasági tevékenységet folytató és ezáltal veszteségeket elszenvedő cégek is jelentkezhetnek. Ennek lényege, hogy azon vállalatok, amelyeknek – a 2019-es év adott hónapjához mért – bevételkiesése meghaladja a 40 százalékot, likviditási segítséget kérhetnek. Ennek havi maximális összege nem lépheti át a 60 ezer eurót – magyarázta a részleteket Gernot Blümel pénzügyminiszter.

Februártól a bezárt osztrák vállalatok beszállítói is jelentkezhetnek támogatásra

Fotó: 123rf.com

A koronavírus ellen hatékonyabb és drágább FFP2-es maszkok – amelyek viselése január 25-étől kötelező érvényű lesz a tömegközlekedésben és az üzletekben – általános forgalmi adóját 20 százalékról 0 százalékra csökkentik, ezzel kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosság önköltségi áron juthasson hozzá ezekhez.

A szociálisan rászoruló rétegek ingyen kaphatják majd meg a maszkokat, az elosztás logisztikája még szervezés alatt van – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1671 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon 38-an haltak bele.