Az aktív turizmus és a gasztronómia a sláger Hollandiában

Forrás: turizmus.com

 2021. október 08. 10:12

A Magyar Turisztikai Ügynökség október 5-i amszterdami turisztikai promóciós rendezvényén kiderült, hogy a hollandok szabadidejükben is szívesen pattannak nyeregbe: a vidéki kerékpáros útvonalak bizonyultak a legnépszerűbbnek.

Miután Hollandiában a közelmúltban ismét engedélyezték a rendezvények újraindítását, Magyarország tartotta az egyik első B2B üzletépítést elősegítő turisztikai rendezvényt az országban - számolt be róla az MTÜ.

Nem véletlenül: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint hazánkban a holland vendégéjszakák száma növekedett a legnagyobb mértékben 2021 első 8 hónapjában.A 10 magyar társkiállítóval megrendezett esemény középpontjában a vidéki desztinációk és az aktív kikapcsolódási lehetőségek, a wellness és a Magyarországon egyedülálló egészségturisztikai szolgáltatások álltak.

amszterdam_mtu

A 10 magyar társkiállítóval megrendezett esemény középpontjában a vidéki desztinációk és az aktív kikapcsolódási lehetőségek álltak.

Fotó: Visit Hungary

Mindemellett a gasztronómia és a borturizmus is hatalmas érdeklődésnek örvendett a rendezvényre érkezett holland turisztikai szakemberek körében, sőt, mindezeket összekapcsolva, többek részéről felmerült az igény biciklis bortúrák szervezésére is.

„Korábban 77% körül volt az uniós állampolgárok aránya az európai desztinációk foglalásaiban, ez most 90% feletti a kontinensen belül – ez járulhat hozzá Magyarországon is a növekvő számokhoz. Ráadásul, míg korábban 50-50%-ban utaztak légi és szárazföldi közlekedéssel, addig ez most 30-70%-ra módosult. Lerövidült a booking window, korábban a hollandok minden utazásukat már januárban lefoglalták, míg most az utasok 80%-a a foglalástól számított három hónapon belül utazik” – mondta Walter Schut, a holland Tour Operátorok és Utazási Irodák Szövetségének (ANVR) alelnöke.

Az eseményen a KLM légitársaság, valamint az Accor szállodalánc helyi munkatársai is kiállítóként vettek részt, elmondásuk szerint ugyanis a magyarországi turisztikai lehetőségek iránti érdeklődés Hollandiában eddig nem látott mértékben megnövekedett.

amszterdam_mtu

A 2019-es 16. helyről hét helyet javítva 2021-ben az első nyolc hónap vendégforgalma alapján a 9. helyre lépett előre az NTAK adatai szerint

Fotó: Visit Hungary

Ezt mutatják a számok is: a holland beutazó turizmus a koronavírus járvány ellenére – vagy éppen annak hatásaként – kiemelkedő eredményeket ért el az elmúlt két évben Magyarországon. A 2019-es 16. helyről hét helyet javítva 2021-ben az első nyolc hónap vendégforgalma alapján a 9. helyre lépett előre az NTAK adatai szerint a kereskedelmi vendégéjszakák száma alapján meghatározott küldőpiaci rangsorban.A Hollandiából érkező vendégforgalom közel egyforma arányban jelenik meg a fővárosban (52%) és vidéken (48%) az NTAK adatai alapján, ezért is döntött úgy az MTÜ, hogy a vidéki Magyarországot a megszokottnál is nagyobb hangsúllyal népszerűsíti a piacon. 2020-ban a hollandok vendégéjszakáik 67%-át kereskedelmi szálláshelyeken – ebből 41%-ot szállodákban – töltötték el, és a korábbi trendekkel ellentétben mindössze 13% realizálódott kempingekben.

Legkeresettebb úti céljuk Budapest mellett változatlanul a Balaton régió, de Győr-Pannonhalma is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.Az amszterdami rendezvény a Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogram (TIMEA) keretein belül, a GINOP-1.3.5-15-2015-00001 projekt alatt valósult meg, amelynek fő célja Magyarország turisztikai és gazdasági kínálatának népszerűsítése, és a turizmus területén működő vállalkozások piacra jutásának elősegítése.

A rendezvénysorozat következő állomásai október 14-én London, október 29-én Peking, november 18-án pedig New York lesznek. Az MTÜ szeretettel várja az amerikai piac iránt érdeklődő utazási irodák, utazásszervezők, infrastrukturális- és innovatívturisztikai szolgáltatók, turisztikai helyszínek, szállodák és szállodaláncok jelentkezését a New York-i rendezvényre. Regisztrálni az MTÜ oldalán tudnak a regisztrációs adatok kitöltésével.