Az ausztrál tűzvész miatt bezárt a magyar konzulátus Canberrában

Forrás: MTI

 2020. január 11. 10:58

Az Ausztráliában tomboló tűzvész miatt kialakult légszennyezettség miatt szünetel a konzuli ügyfélfogadás Magyarország canberrai nagykövetségén - derül ki a külképviselet honlapján közzétett üzenetből.

A nagykövetség arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a sydneyi és a melbourne-i konzuli irodához, vészhelyzet esetén pedig egy ingyenesen hívható telefonszámon is elérhető a konzuli segélyvonal.

A Financial Times című brit lap pénteken azt jelentette, hogy a légszennyezettség miatt több ország nagykövetségei is bezártak Canberrában. Észtország ideiglenesen Sydneybe helyezte át külképviseletét, Írország és Olaszország már a héten korábban bezárta nagykövetségét, és Izrael is figyelmeztette állampolgárait, hogy a veszélyes levegő miatt késhet az ügyintézés.

Az Ausztráliában tomboló tűzvész okozta légszennyezettség miatt több ország nagykövetsége is bezárt Canberrában

Fotó: Pixabay

Az észt nagykövet a lapnak elmondta, hogy korábban csak súlyos politikai válsággal küzdő országokban volt példa arra, hogy az észt nagykövetség bezárjon, de fontosnak tartották, hogy megóvják a nagykövetség dolgozóit és családtagjaikat.

A Sydneytől mintegy 3 órás autóútra, a szárazföld belsejében fekvő Canberrában különösen súlyos a levegő szennyezettsége az országot sújtó óriási tűzvész miatt. A füst a szomszédos Új-Dél-Wales államból száll a fővárosba. A helyi hatóságok a helyzet súlyosságára tekintettel a korábbi gyakorlatukkal ellentétben már nem 24 óránként frissítik a légszennyezettségi tájékoztató adatokat, hanem óránként.