Az e-rollerezést is szabályozzák Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2020. január 08. 13:55

Bécs kilenc pontból álló csomaggal enyhítené a belvárosban található e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat.

Birgit Hebein bécsi főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok 2019. december végén ismertette azt a kilenc pontból álló csomagot, amellyel a közösségi e-rollerek használatával kapcsolatos problémákat szeretnék minél hamarabb csillapítani.

Hebein szerint fontos, hogy mindkét oldalról megvizsgálják a kialakult helyzetet: egyrészt érthető az elégedetlenség, mert sokszor helytelenül parkolják le a felhasználók a járműveket, ami sok esetben további fennakadásokhoz vezethet. Másrészt Bécs nem szeretné a rollereket teljesen kitiltani, hiszen nagyon jó kiegészítő közlekedési lehetőséget kínálnak.

Bécs nem akarja teljesen kitiltani az elektromos rollereket

Fotó: EScooter © PID / David Bohmann

Kilenc pontban foglalták össze azokat az intézkedéseket, amelyeket 2020 áprilisától szeretnének bevezetni. Elsősorban a járművek leparkolásával kapcsolatban szeretnének gyors eredményeket elérni, hiszen  ez okozza a legtöbb konfliktust.

 

Az elhelyezést és a használatot is szabályozzák

A jövőben csak minimum 4 méter széles járdákon vagy az erre a célra kialakított területeken parkolhatják majd le a felhasználók a járműveket. Amennyiben ez nem így történik, a szolgáltatást nyújtó cég kötelessége hat órán belül eltávolítani a helytelenül leparkolt járműveket.

Az applikáció használata során minden felhasználónak részletes tájékoztatást kell kapnia a használati feltételekről, illetve azokról a területekről (pl. kórházak, piacok), ahol az e-rollerek használata tilos.

Nemcsak az elhelyezésüket, de helyes használatukat is szigorítanák, így kötelező sebességkorlátozásokat vezetnének be bizonyos területeken, mint például egyes gyalogos zónákban, ahol az e-járgányok használata megengedett.

Az idei évben a tervek között szerepel az e-rollerek piacának szabályozása is. 2020-ban előreláthatóan pályázatot kell benyújtaniuk a cégeknek a bérelhető e-rollerek üzemeltetésére.

Birgit Hebein szerint fontos, hogy Bécs bizonyos minőségi kritériumokat határozzon meg, amelyek alapján átláthatóan és tisztességesen tudnak arról dönteni, hogy mely üzemeltetők nyújthatnak közösségi e-roller kölcsönző szolgáltatást a jövőben Bécsben.

Az e-rollerezés nagyvárosi elterjedése okozta konfliktusokról itt írtunk bővebben.