Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés az egészségturizmusról Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. június 29. 19:12

Az egészségturizmus fogalmainak meghatározásáról tárgyalt az ENSZ Turisztikai Világszervezete és az Európai Utazási Bizottság Budapesten, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest szállodában.

A kerekasztal-beszélgetés célja – nemzetközi résztvevők bevonásával – az egészségturizmus tartalmának megvilágítása volt a wellness turizmustól az orvosi turizmusig.

A június 28-29-i rendezvény segített megérteni az egészségturizmus meglehetősen összetett és egyelőre nem kellőképpen definiált jelenségét, ugyanakkor aktualitását a wellness- és az orvosi turizmus gyors növekedése is indokolja és időszerűvé teszi. A kétnapos eseményen olyan nemzetközi szervezetek képviseltették magukat, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Unió és a turizmus iparág fontos szereplőit egyesítő World Travel & Tourism Council, de az egészségturizmus fontos szereplői – például a Spaincares, valamint Magyarország, Malajzia, Mexikó és Litvánia szakértői – is megjelentek a tanácskozáson.

A rangos eseményen – melynek házigazdája az UNWTO és az ETC felkérésére a Magyar Turisztikai Ügynökség volt – Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte az egészségturizmus jelentőségét Magyarországon, valamint hazánk szerepét a világ egészségturizmusában.

Az ETC és az UNWTO együttműködésben még 2015-ben készült „Exploring Health Tourism” című, hiánypótló tanulmány mintegy vitaindítóként szolgált a rendezvényen az egészségturizmus koherens fogalomrendszerének megalkotására.

A sajtótájékoztatót tartó Márcio Favilla és Peter Nash (fotó: MTÜ)

A tanácskozást sajtótájékoztató zárta le Márcio Favilla, az UNWTO ügyvezető igazgatója és Peter Nash, az ETC kutatócsoportjának elnöke részvételével, ahol elhangzott, hogy a kerekasztal-beszélgetésen elfogadott javaslatokról végleges jelentést készítenek.

Marcio Favilla a tájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon dinamikus növekedést mutat az ágazat: az UNWTO adatai szerint tavaly 17,9 százalékkal nőtt a beutazó turizmus, míg egy évvel korábban 14 százalékkal. Ez a világátlagnál, az unió átlagánál és a kelet-közép-európai régió átlagánál is látványosabb növekedés. Az ország páratlan egészségturisztikai úti célokkal rendelkezik, világszinten elismert szerepet tölt be, és nagy tradíciói vannak a gyógyászati turizmusban.

Peter Nash véleménye szerint a tanácskozáson elfogadott javaslatok fontos előrelépést jelentenek az egészségturizmus fogalomrendszerének használatában, azon belül is a wellness- és az orvosi vagy gyógyturizmus elhatárolásában. A bizonytalan európai időkben a turizmus gazdasági növekedésben betöltött szerepe egyre inkább felértékelődik, Magyarország egészségturizmusban elért sikereiből a többi tagállam is tanulhat.

Márcio Favilla végül köszönetet mondott az MTÜ-nek a tanácskozás megszervezésért, mellyel mintegy elindította a WHO és az UNWTO eredményes együttműködését, a szakértők példákat kaphattak az egészségturisztikai szegmens nemzetközi piaci bevezetésére, és a hatékony kormányzati és üzleti promóciós együttműködésekre, valamint egyeztettek vízumkérdésekről is.

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy Budapest, mint fürdő világváros autentikus helyszíne volt a rendezvénynek, tradicionális fürdőkultúrájával inspirálta a résztvevők véleményalkotását.