Az Egyesült Arab Emírségek átállt a 4,5 napos munkahétre

Forrás: turizmus.com

 2022. január 24. 15:31

Az Egyesült Arab Emírségek január 1-től áttért a négy és fél napos munkahétre, így a péntek délután, a szombat és a vasárnap alkotja az új hétvégét.

Ezzel a lépéssel az Egyesült Arab Emírségek lett az első nemzet a világon, amely a globális ötnapos hétnél rövidebb nemzeti munkahetet vezet be. Januártól tehát a korábbi vasárnaptól csütörtökig tartó munkahét helyett hétfőn kezdődik a hét és péntek délután ér véget – írja a Gulf News. A szövetségi alkalmazottak munkaideje 7.30-tól 15.30-ig tart, napi 8,5 órás munkaidővel. Pénteken a munkavállalók 4,5 órát dolgoznak.

Péntekenként a munkavállalók rugalmas munkavégzést vagy otthoni munkavégzést is választhatnak. A vallásos munkavállalók miatt péntekenként egész évben 13.15 után tartják az Egyesült Arab Emírségekben az imákat.

A hosszabb hétvége célja a termelékenység növelése és a munka és a magánélet egyensúlyának javítása.
Gazdasági szempontból az új munkahét célja, hogy az ország jobban igazodjon a globális piacokhoz, tükrözve az ország stratégiai státuszát a világgazdasági térképen. Ez zökkenőmentes pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági tranzakciókat fog biztosítani a szombat–vasárnapi hétvégét követő országokkal, elősegítve a szorosabb nemzetközi üzleti kapcsolatokat és lehetőségeket az Egyesült Arab Emírségekben működő több ezer multinacionális vállalat számára.

Az új munkahét az Egyesült Arab Emírségek pénzügyi szektorát is szorosabb összhangba hozza a globális valós idejű kereskedelemmel és a kommunikáción alapuló tranzakciókkal, mint például a globális tőzsdék, bankok és pénzintézetek. A lépés várhatóan nem csak a kereskedelmi lehetőségeket fogja fellendíteni, hanem hozzájárul az Egyesült Arab Emírségek által a polgárainak és lakosainak kínált rugalmas, biztonságos és kellemes életmódhoz is.

abu_dhabi_123rf

Az eddig péntek–szombati hétvége helyett péntek délutántól vasárnapig tart a szabadidő

Fotó: 123rf.com

Korábban az Egyesült Arab Emírségek volt az első arab-öbölbeli ország, ahol átálltak a péntek–szombati hétvégére a csütörtök–péntek helyett (még 2006-ban), majd a többi ország is követte. Így várható, hogy hamarosan az öbölben több helyen is változtatnak majd a hétvége napjain.

A vállalatok megtarthatják rugalmasságukat, amíg betartják a munkaügyi törvényt. Az ország munkaügyi törvénye legfeljebb 48 órát ír elő egy munkahétre, és legalább heti egy szabadnapot. Emellett Dubajban az összes magániskola is átáll az új hétvégére – közölte a dubaji iskolákért felelős KHDA hatóság.