Az előfizetés lehet az utazás jövője?

Forrás: turizmus.com

 2021. január 29. 10:47

A Skift turisztikai portál 2025-ös előrejelzése egy sor érdekes felvetést tartalmaz arról, mi játszódik majd le az ágazatban az elkövetkezendő években. A prognózis talán legérdekesebb felvetése az utazási előfizetés.

A Skift turisztikai portál nemrégiben összegezte, milyen utazási trendek várhatók a következő öt év során. A kiadvány többek között kitér arra is, hogyan változnak majd az üzleti utazások annak fényében, hogy ugyan a járvány miatt sok cég a home office-t preferálja, később egyre nagyobb igény lesz majd a személyes találkozókra.

Arról is írnak, hogy előrejelzéseik szerint a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, ismét felkapott lesz, attól függetlenül, hogy a látogatottabb városok egyre jobban korlátozzák majd a működésüket. A járvány után ugyanis az utazóknak fontos lesz, hogy saját maguk rendelkezhessenek az egész nyaralóhelyük felett.

Ezzel egyidőben azonban a hotelek is újra erősödni kezdenek - bár kissé átalakulva. Az előrejelzés szerint a 'lifestyle' hotelek lesznek a legnépszerűbbek, ahol a vendégek otthonosan, kellemesen érzik magukat és ahol szeretnek megszállni és akár visszajárni. Fontos még, hogy olyan élményeket kínálnak, amelyek már a szállodába érkezés előtt elkezdődnek, például a közösségi médiában vagy egy digitális utazás során.

A prognózis egyik másik érdekes pontja szerint sok cég előfizetéses szolgáltatást is kínál majd a jövőben ügyfelei számára, míg mások csak ezzel a szolgáltatással fognak piacra lépni, és ezzel egyfajta turisztikai „Netflix-szé” válnak.

A havi vagy éves befizetések rendeszere az egyszeri vásárlások alternatívájaként egyre vonzóbbá válik a jövőben - jósolják az elemzők.

Az elmúlt öt évben a Selina, az Oasis és a CitizenM szállásmárkák például mind bemutatták azt a tervet, amely lehetővé teszi az otthonról dolgozók számára, hogy ingatlanból ingatlanba költözzenek meghatározott havi díjért. Elképzelhető, az utazási szektor más területén tevékenykedő cégek is felfigyelnek majd erre a lehetőségre.

utazas_elofizetes_123rf

Már most van olyan cég, ahol az utazók havi díjat fizetnek, cserébe pedig négyhavonta meglepetésutazást kapnak

Fotó: 123rf.com

Néhányan folyamatosan fizető ügyfeleket keresnek majd olyan előfizetési megoldásokkal, amelyek meglepetést nyújtanak, lenyűgözik az ügyfeleket, esetleg jutalmat ajánlanak az új előfizetéshez. Ilyen lehet például az, hogy ha valaki nyaralót bérel a családjával mint előfizető, akkor a szállás mellé járna egy meglepetés is: mondjuk egy híres séf vacsorát készít nekik.

Ilyen szolgáltatást biztosít például az Inspirato Pass, ami nem más, mint egy luxusutazás-előfizetés az Inspiratóhoz tartozó szállodákban és nyaralókban. A startup csak olyan dizájn nyaralóhelyeket kínál, amelyek a legnépszerűbb utazási célpontokon találhatóak. Ennél is fontosabb, hogy juttatásokat és meglepetéseket is kínál az előfizetőinek, például pezsgőbekészítést érkezéskor vagy panorámás lakosztályokat. Hasonló példa a londoni székhelyű BeRightBack is, ahol az utazók havi díjat fizetnek, cserébe pedig négyhavonta egy meglepetés utazást kapnak, amelynek célpontját, repülőjáratait, szállodáit a cég választja ki nekik.

Az nem újdonság, hogy az utazók pontokat gyűjthetnek egy tagsági rendszer keretein belül, az utazási szektorban, főleg a repülőtársaságoknál ez már régóta létezik. De a tagsági rendszerben is egyre több kiváltságra van szükség ahhoz, hogy több feliratkozót szerezzenek és többet profitáljanak.

Ilyen példa a turisztikai szektoron kívül az Amazon, ami nem csak a havi előfizetésű Prime-ból profitál, hanem azokból az extra látogatásokból és vásárlásokból is, amit az előfizetéses hűségcsomag generál a webhelyre. Ehhez természetesen újabb és újabb szolgáltatásokat adnak hozzá az alapcsomaghoz.

A Skift szerint elképzelhető, hogy 2025-ben az utazási márkák is hasonló, előfizetéses tagsági szolgáltatásokat nyújtanak majd, amelyekre egyre több jutalmat halmoznak. A reptéri lounge tagsági programok például olyan előnyök is adhatnak majd a jövőben, mint például rövid távú parkolásra szóló utalványok, a gyorsítósáv használata a biztonsági kapuknál, vagy akár tárgyalószobák foglalása.

Az előfizetői modell emellett elősegítheti a fenntarthatóságot is, amelyet sok utazó már most is elvár. A koronavírus-járvány végével a turizmusnak az éghajlati válsággal is szembe kell néznie: az utazók figyelme minden bizonnyal újra arra összpontosul majd, hogy minél kisebb ökológiai lábnyommal utazhassanak.

Sok utazási társaság már eddig is nagy figyelmet szentelt a környezettudatosságra, de sokszor olyan társszerződéseket kötöttek, amik pazarlóak voltak. Az előfizetéses rendszer azonban itt is hasznos lehet.

Az elemzés készítői ugyanakkor megjegyzik, hogy a felvázolt trendek csupán előrejelzések. A klímaváltozás, a politikai viszonyok, a gazdasági változások vagy akár egy újabb járvány lehetősége miatt nincs garancia arra, hogy 2025-re elérjük a stabilitást és a prognózis bekövetkezik. Éppen ezért a kiadványban a Skift minden prognózishoz mellékelt egy ellenpontot is, arra az esetre, ha minden másképp alakulna.