Újabb három államot vett le az EU a biztonságos országok listájáról

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 23. 09:01

Az Európai Uniós tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját. Már Kanadából, Georgiából és Tunéziából sem lehet korlátozás nélkül az Unió területére utazni.

Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az uniós országok területére. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról, új országként felkerült rá viszont Szingapúr.

Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé akkor tizennégy országot felsoroló listáját, amelyen jelenleg már csak Ausztrália, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Uruguay és Szingapúr szerepel.

Speciális eset Kína. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat – közölték. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik.

A listáról korábban Montenegró és Szerbia, Algéria és Marokkó került le.

Az EU Kanadát is levette a biztonságos országok listájáról

Fotó: 123rf.com

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az EU azt az országot tekinti biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

A Tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű, a benne foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat, de egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne –tették hozzá.