Így látja az EU az európai turizmus újraindulását és kilátásait

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. február 24. 10:28

Február 23-án az Európai Bizottság DG Grow főigazgatóságának vezetője, Kerstin Jorna az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottság turizmusért felelős képviselőit tájékoztatta arról, hogy milyen tervei vannak a turizmus újraindításával kapcsolatban az EU-nak.

Az összefoglaló megállapítja, hogy az Európai Unió országaiban tavaly a turizmus bevételei 70%-kal estek vissza, és több mint 11 millió álláshely került veszélybe.

Az üzleti bizalmi index legalján szerepelnek a turisztikai szolgáltatások, mivel az idei téli szezon elveszett, és a tavaszi szezon esélyei is egyre gyengébbek. A válság azokat a tagállamokat érintette a legrosszabbul, amelyek gazdasága erősen függ a turizmustól, és nem tudták belföldi vendégekkel pótolni a kiesett külföldi turistákat.

Az összes iparági ökoszisztéma közül a turizmusban lehet a legnagyobb a becsült bevételkiesés 2020-2021 vonatkozásában: 161 milliárd euró – derül ki az összefoglalóból.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) idén februárban utazási terveikről kérdezte az állampolgárokat. Azt találták, hogy tavaly novemberhez képest 20%-kal többen mondták azt, hogy szeretnének utazni idén tavasszal, minden harmadik megkérdezett ezen az állásponton volt.

Egyre többen utaznának Európában, a járvány miatt azonban bizonytalanok a kilátások

Fotó: 123rf

Azoknak a száma, akik a következő hat hónap során utaznának, 49-ről 54%-ra nőtt. Ez a két adat arra utal, hogy jók az ágazat kilátásai a következő időszakra.

A megkérdezettek 54%-a mondta azt, hogy hajlandó repülővel utazni, ez is növekedést jelent novemberhez képest, és csupán 16% válaszolta, hogy a repülés egészségügyi kockázattal jár.

Az összefoglaló beszámol a Turisztikai Világszervezet idén februári turizmus barométerének állásáról is, amely nemzetközi szakértők véleményét összegzi.

Eszerint 2021-ben is a belföldi turizmus és a közeli úti célokra való utazás áll majd az előtérben. A belföldi turizmussal összefüggésben nő a kereslet a szabadtéri aktivitások, a természetes alapanyagokból készült termékek és a falusi turizmus iránt. A slow travel és a helyi közösségek részvételére alapozott turizmus felfutása is várható, mivel egyre többen keresnek fenntartható, eredeti és felelős utazási élményeket.

A szakértők szerint továbbra is az egészségügyi és biztonsági szabályok betartásának kérdése foglalkoztatja leginkább az idén az utazókat. A fogyasztóvédelem, a rugalmasság és a digitalizáció fontosságára is felhívták a figyelmet a szakértők. A nemzetközi turizmus újraindításának biztonságos módja lehet az utazási folyók és buborékok kialakítása.

A helyzet változékonysága és az utazási korlátozások miatt a last minute foglalások lesznek jellemzőek az idén is a megkérdezett szakértők szerint.

 

A 14 ipari ökoszisztéma közül az egyik a turizmusé

Kerstin Jona ezután beszámolt arról az átfogó európai uniós ipari stratégiáról, amelynek része a turizmus is. Az Unió illetékesei 14 úgynevezett ipari ökoszisztémát határoztak meg, ezek egyike a turizmus. Idén márciusban fogadják el azt a Modernizált Ipari Stratégiát, amely már tartalmazza a krízis tanulságait és szándéka szerint ellenállóbbá teszi az egységes európai piacot.

Az anyagban olyan kezdeményezéseket fogalmaznak meg, amelyek hozzájárulnak az adott ökoszisztéma újjáéledéséhez, zöld és digitális átalakulásához. A turisztikai javaslatok összeállítása előtt 800 szakember tárgyalta meg, hogy az ágazat ellenállóképességének, fenntarthatóságának, digitális átalakulásának érdekében milyen innovációkra és beruházásokra lenne szükség. Ezek alapján 30 beavatkozási területet azonosítottak.

A legfontosabb tennivalók a turizmus biztonságos újraindítása érdekében a következők:

  • az utazási korlátozások folyamatos koordinációja (oltási igazolás, utasazonosítás, antigén tesztek alkalmazása)
  • a bizalom visszaépítése (európai uniós egészségügyi „pecsét")
  • az állampolgárok megbízható tájékoztatása (Re-Open EU, az ETC promóciós kampányai)

 

A fenntartható turizmussal kapcsolatos tennivalók:

  • monitoringrendszer kialakítása a desztinációk számára
  • karbonlábnyom-számláló
  • tudásátadási csomópont

 

Ezen felül egységes európai turisztikai adatbázist kellene létrehozni, Okos Turisztikai Desztináció pilotprojektet indítani, a turisztikai képzésbe be kell integrálni a zöld és digitális készségeket, rizikómenedzsmentet.

A turizmus újraindítását és ellenállóképességének növelését szolgálja a NextGenerationEU program, amelynek keretében a turisztikai infrastruktúra energia- és forráshatékonysága növelhető. Ennek keretében támogatják a tisztább közlekedési megoldásokat, javítják a turizmusban dolgozók zöld és digitális készségeit, támogatják a turisztikai adminisztráció digitalizálását, csökkentik a szezonalitást új, innovatív turisztikai kínálat révén népszerűsítik az adatmegosztást és a turisztikai kisvállalkozások digitalizációját.

A 2021-2027 közötti időszakban számos uniós támogatási program vehető igénybe a turisztikai vállalkozások számára, mondta el az uniós szakember. Ezek a következők:

  • regionális fejlesztési és kohéziós alapok, Interreg programok, Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap – ökoturizmus, falusi turizmus, és a turisztikai információs központok modernizálása,
  • InvestEU – fenntartható turisztikai infrastruktúra, kis- és középvállalkozások beruházásai
  • Horizon Europe – innováció, digitalizáció, kulturális turizmus
  • Creative Europe Program – a kreatív gazdaság és a kulturális turizmus fejlesztése
  • Egységes Piac Program – turisztikai kis- és középvállalkozások kapacitásbővítése és határon átnyúló együttműködések

 

Az Európai Bizottság a második negyedévben megjelentet egy online útmutatót a turisztikai szektor számára elérhető uniós forrásokról.