Az Európai Zöld Megállapodás megváltoztathatja a turizmust

Forrás: turizmus.com

 2020. január 09. 14:10

Az „European Green Deal", azaz az Európai Zöld Megállapodás alapjaiban változtathatja meg a turizmus működését – hangzott el Brüsszelben, a turisztikai szakmai szervezetek évadnyitó találkozóján.

Az eseményen több mint húsz ágazati csoport képviseltette magát, így brüsszeli érdekvédelmi szervezetek vezetői, közlekedési és turisztikai szövetségek, illetve iparági lobbiszervezetek képviselői.

A brüsszeli program kiemelt előadója és vendége az ENSZ szakosított turisztikai szervezetének (UNWTO) nemrég kinevezett új európai igazgatója, Alessandra Priante volt, aki beszámolt a világszervezet fenntartható turizmus stratégiájának legfontosabb célkitűzéseiről.

Az évadnyitó találkozót kezdeményező Ujhelyi István, az EP szakbizottságának turizmusért felelős első alelnöke arról beszélt, hogy a turisztikai ágazat minden képviselőjének a klímavédelmi és fenntarthatósági célok sikere érdekében kell átalakítania saját működését – tájékoztatott a magyar EP-képviselő brüsszeli irodája.

A politikus kiemelte, hogy az európai intézmények elhivatottak a meghirdetett European Green Deal megvalósításában, ennek sikere és következményei pedig alapjaiban írhatják át a turisztikai szektor működését is. Ujhelyi azt is hangsúlyozta: az ágazat számára elengedhetetlenül fontos, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben a turizmus külön sort, ezáltal valós figyelmet és érdemi fejlesztési lehetőséget kapjon.

Bár az Európai Parlament költségvetési javaslatában erre a célra már 300 millió euró szerepel, az Európai Bizottság azonban tudhatóan nem támogatja a turizmus kiemelését, így a külön költségvetési sor megvalósítása egyáltalán nem garantált. Éppen ezért minden lobbierőre és támogatásra szükség van a tagállamok és az ernyőszervezetek részéről a kellő nyomásgyakorláshoz – tette hozzá.

Azt is bejelentette, hogy elindít egy informális tanácsadói platformot, amelynek keretében a turisztikai szakmai szervezetek a jelenleginél gyorsabb és közvetlenebb módon értesülhetnek a legfontosabb információkról és tehetnek javaslatokat az európai döntéshozók felé.