Az influencerek szerepe a gasztroturisták szemszögéből

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 13:12

A Turizmus Bulletin 2023. évi 1. számában megjelent „A gasztronómiai fogyasztók szegmentálása az online aktivitás és az influencerkövetés szemszögéből" című tanulmányban Szakály Orsolya a gasztronómia iránt érdeklődő fogyasztókat szegmentálta újszerű megközelítésben.

Mivel a közösségi média egyre intenzívebb alkalmazása és az influencerek aktív jelenléte a gasztronómia területén jelentősen befolyásolja a fogyasztói attitűdöket, ezek megismerése az elérni kívánt célközönség feltérképezésekor elengedhetetlen a vendéglátóipari szolgáltatók részéről.

A tanulmány célja ebből kiindulva a gasztronómia iránt érdeklődő Instagram-felhasználók szegmentálhatóságának feltárása a fogyasztók online aktivitása és az influencerkövetési magatartásuk alapján.

A kutatási téma feltárása kérdőíves felméréssel valósult meg, 421 fős elemszámmal, faktor- és klaszteranalízis alkalmazásával. A faktorelemzés során négy faktor emelkedett ki: az influencerkövetési attitűd, a vendéglátóhelyen történő fogyasztási attitűd, az aktivitási attitűd és a gasztronómia iránti attitűd megjelenése az Instagramon. A klaszterelemzéssel négy szegmens volt megkülönböztethető: a foodie-k, az influencerfüggők, az online gasztrofogyasztók és az érdektelenek.

„Az eredmények alapján a foodie-k, az influencerfüggők és az érdektelenek többsége nő és a 26-35 éves korcsoportba tartozik, míg az online gasztrofogyasztók majdnem fele-fele arányban nők és férfiak, akik többsége a 36-45 éves korcsoportba tartozik. Kiemelendő azonban, hogy az influencerfüggők és az online gasztrofogyasztók esetében az aktív Instagram felhasználók száma is jelentős, ellentétben a foodie-k és az érdektelenek csoportjával" – áll a tanulmányban.

A gasztroturista az étkezés élményét igyekszik megosztani másokkal is az online térben

Fotó: 123rf.com

A kutatás eredményei a turisztikai és marketing szakemberek, valamint a vendéglátóipari szolgáltatók számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.