Interreg Dunai GeoTúra Projekt: sikeres munkaértekezlet Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2018. december 20. 11:37

A Papuk UNESCO Globális Geopark Horvátországban üdvözölte a Dunai GeoTúra Projekt partnereit nyolc országból, köztük két magyar partnert.

A két magyar partner a Bakony-Balaton UNESCO Geoparkot alapító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. volt.

A projekt alcíme mutatja célját és küldetését: „A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében”. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A Horvátországban töltött két nap alatt a partnerek geotermékeik fejlesztését és a Dunai GeoTúra utolsó periódusára eső, 2019-es promóciós kampányát vitatták meg, köztük a geoparkok közös megjelenését a berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén (ITB). A második napon egy szakmai kirándulásra is sor került Jankovacban, hogy a résztvevők jó gyakorlatok példáján keresztül vitassák meg a földtani szemléletformálás lehetőségeit. A találkozó kimondottan sikeres volt, minden partner elégedetten utazhatott haza, és várja az utolsó projektidőszakot. A projektcsapat ezúton szeretne köszönetet mondani a Papuk UNESCO Globális Geopark szervezőinek, beleértve minden segítőjének és partnerének.

A programban egy szakmai kirándulás is volt Jankovacban

Fotó: turizmus.com

A projekt legfontosabb eredménye a közös „Dunai GeoTúra” lesz, melynek célja, hogy erősítse az együttműködést a geoparkok régiói között, és egy újszerű geoturisztikai termék létrehozásával növelje a geoparkok ismertségét és a látogatók számát. A tapasztalatok megosztása, innovatív geoturisztikai termékek és új bemutatási módszerek tesztelése szükséges a helyi lakosság bekapcsolódásának, illetve a geopark menedzsment-kapacitásának erősítéséhez, és a minőségi szakadék csökkentéséhez a Duna-régió és az EU más, fejlettebb geoparkjai között.