Az NTAK bővítésének halasztását kéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Forrás: turizmus.com

 2022. november 03. 18:41

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke, Horváth Vilmos az NTAK bővítésével kapcsolatosan elküldött állásfoglalásában a bevezetés elhalasztására kéri az MTÜ-t.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma folyamatosan monitorozza és gyűjti a turizmus-vendéglátás szektort érintő észrevételeket. A koronavírus járvány megjelenése óta ezek leginkább problémák, nehézségek és kihívások szoktak lenni – fogalmaznak a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményükben.

A jelenlegi energiaválsággal nehezített bizonytalan gazdasági helyzetben a kollégium kezdeményezte a döntéshozóknál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2023. január 1-jei bevezetésének elhalasztását – legalább egy évvel – a vendéglátó üzletekre és a turisztikai attrakciókra vonatkozóan, mondta el Horváth Vilmos, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke.

Mivel a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók most a túlélésért küzdenek, az MKIK az NTAK bővítésének a halasztását kéri

Fotó: 123rf.com

Emellett a kollégium javasolta, hogy az NTAK bevezetése előtt legyenek képzések, amelyeken a rendszer használatára kötelezettek elsajátíthatják a felület kezeléséhez szükséges ismereteket.

Ezen képzések szervezéséhez felajánlották az MKIK és a területi kamarák aktív közreműködését is.

Mint közleményükben írják, természetesen egyetértenek a Magyar Turisztikai Ügynökség digitalizációval kapcsolatos stratégiai célkitűzéseivel és az adatvezérelt döntéshozatal megteremtésével, de nem hagyhatják figyelmen kívül a vállalkozások jelzéseit sem, amelyek szerint ők most a túlélésért és a működésük fenntartásáért küzdenek, és erre kívánnak koncentrálni.