Az olasz jegybank szerint is fontos a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2019. június 04. 14:21

Az ágazattal foglalkozó tanulmányuk szerint 5%-os az ágazat GDP-hez való közvetlen hozzájárulása, és a foglalkoztatás 6%-át adja a turizmus.

Az olasz jegybank tanulmánya kritikus is abból a szempontból, hogy az ország csak töredékét használja ki azoknak a lehetőségeknek, amelyek rendelkezésére állnak – olvasható a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) legfrissebb hírlevelében.

A turisták túl kisszámú, nemzetközileg felkapott helyen forognak. Különösen elhanyagolt ebből a szempontból Dél-Olaszország, ahol az ország archeológiai látogatóhelyeinek a fele, a múzeumok egynegyede, a nemzeti parkok háromnegyede és a további fontos látnivalók 80%-a található, mégis a külföldi turisták költéseinek mindössze 15%-a esik a déli országrészre és a szigetekre.

Az olasz jegybank szerint az ország déli része, így Szicília (képünkön Messina) sokkal több turistát fogadhatna

Fotó: Pixabay

Az Olasz Szállodaszövetség vezérigazgatója a tanulmány prezentációjakor hangsúlyozta, hogy 30 év alatt a turisztikai tartózkodások megduplázódtak és 420 millióra tehető a vendégéjszakák száma, de évi 5-600 millióra becsülhető a feketepiaci vendégéjszakák száma.

Az Assoturismo képviselője pedig a fogadóstruktúrák minőségének emelése, a biztonság, a jogszabályok betartása témakörökre hívta fel a figyelmet annak érdekében, hogy Olaszország versenyképes maradjon a jövőben is.