Elfogadta a turizmustörvény módosítását az Országgyűlés

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 15. 18:00

A képviselők 126 igen szavazattal – 17 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett – elfogadták az egyes törvényeknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról szóló előterjesztést.

Mint az a Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi tájékoztatása alapján megírtuk, a törvénymódosítás egységes szálláshelyminősítési rendszerre, a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatására és a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére tesz javaslatot.

A kezdeményezés három fő területen hoz változást.

A törvénymódosítással fontos változások lépnek életbe a szálláshelyminősítési rendszerben és az adatszolgáltatásban is

Fotó: 123rf.com

Egyrészt a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetőit is bevonják az adatszolgáltatásba a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére, hogy teljesebb képet kaphassanak az ágazat működéséről, ami segít a célzottabb támogatások biztosításában is.

Másrészt lefektetik egy országos szálláshely-minősítési rendszer alapjait, így átláthatóbbá válik a szálláshely-szolgáltatási ágazat.

Egységesen csillagok fogják jelölni a besorolást, a különböző szálláshelytípusoknál eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek. Erről Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója további részleteket is megosztott májusi podcastjában.

Harmadrészt pedig megteremtik annak a lehetőségét, hogy a kormány nevesíthesse a turisztikailag kiemelt jelentőségű településeket.