Az új nemzetközi határnyitások felgyorsítják az üzleti utazások növekedését

Forrás: turizmus.com

 2021. október 25. 16:49

A GBTA legutóbbi felmérése az iparág optimizmusának növekedéséről, az üzleti utazási foglalások számának emelkedéséről, a vakcinálási programok támogatásáról és a munkába való visszatérés iránti buzgalomról is beszámol.

Az üzleti utazási ágazatban az elmúlt hónapban az élénkülés optimista és kézzelfogható jelei voltak tapasztalhatók. A The Global Business Travel Association (GBTA) legfrissebb felmérésében az iparági válaszadók fele (52%) szeptemberhez képest nagyobb optimizmusról számolt be – írja a TravelDailyNews hírportál.

Októberben 66%-ra nőtt azoknak a megkérdezetteknek a száma, akik szerint vállalatuk engedélyezi a nem létfontosságú belföldi üzleti utazásokat, és – ami az idei év csúcsát jelenti – 42%-uk már a nemzetközi utazásokat is megengedi, míg a szolgáltatók több mint fele (55%) szerint a vállalati ügyfelektől érkező foglalások száma nőtt az előző hónaphoz képest.

Négyből hárman (74%) jelezték, hogy támogatják az amerikai határok megnyitását (amelyet november 8-ra terveznek) a szükséges protokollokkal. Tízből hét vállalat arra számít, hogy a nyitás eredményeként a következő hat hónapban növekedni fog a nemzetközi üzleti utazások száma. A GBTA tagjai és az érdekelt felek határozottan egyetértenek abban, hogy a fertőzési arányok csökkenése és a védőoltások számának növekedése felgyorsítja az üzleti utazásokat a vállalatuknál, 59%-uk pedig azt jelezte, hogy a világszerte megnövekedett védőoltási arányok jelentenék a legfontosabb hajtóerőt az utazási kedv növekedéséhez.

turizmusnovekedes_123rf

Októberben 66%-ra nőtt azoknak a válaszadóknak a száma, akik azt mondták, vállalatuk általában vagy néha engedélyezi a nem létfontosságú belföldi üzleti utazásokat

Fotó: 123rf.com

"Miközben egyre növekvő belföldi és rövid távú utazásokat láttunk az utóbbi időben, a gyorsabb fellendülést a nemzetközi, transzatlanti utazások hiánya akadályozta. A várva várt utazási folyosók – Európa és az Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok között – elindítására, valamint a szárazföldi határok megnyitására Kanada és Mexikó felé nagy szükség van az üzleti utazási ökoszisztéma és a globális gazdaság fellendítése érdekében" – mondta Suzanne Neufang, a GBTA vezérigazgatója.

Az Európában élő válaszadók (73%) nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy nem igényelnek védőoltást az üzleti utazáshoz és/vagy az ügyfelekkel vagy ügyfelekkel való személyes találkozáshoz, mint az Észak-Amerikában élő válaszadók (58%). Hasonlóképpen, az európai válaszadók (85%) nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy nem igényelnek védőoltást az irodába való visszatéréshez és az irodából történő munkavégzéshez, mint az észak-amerikaiak (59%).

A beszállítók és az utazásszervező cégek munkatársai optimistábbak az iparág fellendülését illetően, mint egy hónapja. Az egy hónappal ezelőtti felméréshez képest a munkatársak fele (52%) optimistábbnak érzi magát (a szeptemberi felmérésben mindössze 22%-uk számított fellendülésre). Csak minden tizedik (10%) nyilatkozott pesszimistábbnak az iparág fellendüléséről, mint a múlt hónapban (27%).

Az októberi felmérésben 66%-ra nőtt azoknak a válaszadóknak a száma, akik azt mondták, vállalatuk általában vagy néha engedélyezi a nem létfontosságú belföldi üzleti utazásokat, szemben a szeptemberi 61%-kal. Hasonló tendenciát követett a nem alapvető fontosságú nemzetközi üzleti utazások aránya is, amely 42%-ra emelkedett (a szeptemberi 34%-ról).

Azok közül, akik azt állították, hogy kevesebbet vagy sokkal kevesebbet utaztak üzleti célból, mint a járvány előtt, tízből hét (70%) azt állítja, hogy hiányzik nekik az üzleti utazás, és szívesen utaznának többet a jövőben. Ötből egynek (21%) nem hiányzik az üzleti célú utazás, és nem bánná, ha a jövőben kevesebbet utazna, 10% pedig bizonytalan. Az európai válaszadók (31%) kevésbé hiányolják az üzleti utazásokat, mint az észak-amerikaiak (19%).

Ötből több mint négy válaszadó (85%) azt állítja, hogy jelenleg "kevesebbet" vagy "sokkal kevesebbet" utazik, mint a világjárvány előtt, míg 14% körülbelül ugyanannyit utazik, mint korábban.

Ebben a hónapban a beszállítók több mint fele (55%) állítja, hogy a vállalati ügyfelektől érkező foglalások száma nőtt az előző hónaphoz képest, míg mindössze 19% válaszolta, hogy csökkentek a foglalási számok.

A válaszadók kétharmada (67%) még mindig jelentős rugalmasságot élvez az otthoni munkavégzésben. Ebbe beletartoznak azok is, akik azt mondják, hogy vállalatuk irodái nagyrészt nem nyitottak ki (31%) vagy végleg bezártak (2%), valamint azok, akiknek irodáik újra kinyitottak, de a munkavállalók választhatnak, hogy az irodából vagy otthonról dolgoznak (34%). Az észak-amerikai válaszadók (34%) az európaiaknál (15%) nagyobb arányban válaszolták azt, hogy irodáik nem nyitottak ki újra, és az alkalmazottak többsége továbbra is otthonról/távolról dolgozik.