Az USA maradt a világ vezető turisztikai nagyhatalma

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 09:00

A World Travel & Tourism Council (WTTC) legfrissebb elemzése szerint megőrizte első helyét a turizmus világranglistáján az Amerikai Egyesült Államok.

A világ legnagyobb turisztikai vállalkozásainak elnökeit és vezérigazgatóit, összesen több mint 170 szakembert tömörítő szervezet szerint a globális kereskedelemben tapasztalható feszültségek ellenére is meg tudta őrizni elsőségét 2018-ban a turizmusban az USA.

Tavaly is az Egyesült Államoké volt a világ legnagyobb turisztikai piaca, amely 1600 milliárd dollárral járult hozzá az ország GDP-jéhez. Ez a teljes nemzeti össztermék 7,8%-át jelenti.

A növekedés üteme ugyanakkor meglehetősen alacsony, csupán 2,2%-os volt 2018-ban. A szerény bővülés legfőbb oka a kínai turisták számának stagnálása – a kereskedelmi háború elriasztott attól, hogy az USA-ba utazzon. Ez különösen szembetűnő azután, hogy az utóbbi egy évtized során évente átlagosan 23%-kal nőtt a kínai beutazó forgalom. A kínai turisták azért is kiemelkedően fontosak az amerikai turizmus számára, mivel miközben csupán 4%-át adják az összes külföldi látogatónak, addig az összes költés 11%-a az övék.

A kereskedelmi háború megállította a kínai turistaforgalom növekedését

Fotó: pexels

Az USA-ban a turisztikai ágazat 15,6 millió főt foglalkoztat, a külföldi turisták költése megközelíti a 200 milliárd dollárt.

A WTTC elnök-vezérigazgatója, Gloria Guevara számos konkrét javaslatot megfogalmazott az USA döntéshozói számára annak érdekében, hogy megmaradjon az ország globális vezető szerepe a turizmusban. A szakember szerint 2020 után is folytatódnia kell a Brand USA marketingkampánynak, meg kell újítani és ki kell terjeszteni a vízummentességi programot, amelyben jelenleg 38 ország vesz részt. Ezen felül szükségesnek tartja az amerikai repülőterek modernizálását, különösen a biometrikus azonosítás még szélesebb körű bevezetését.

Kapcsolódó cikkek