Az utazót is védi a 20 éves fogyasztóvédelmi törvény

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 11:14

Immár húsz éve annak, hogy 1998. március 1-jén hatályba lépett a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény.

Ennek alkalmából a Budapesti Békéltető Testület országos szakmai konferenciát rendezett március 20-án a fogyasztóvédelmi szakma szereplőinek részvételével.

A konferencia nyitóelőadását Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartotta. Kifejtette, mind a fogyasztók, a vállalkozások és mind a fogyasztóvédelmi szakma is jelentős kihívásokkal néz szembe, különösen a rohamosan fejlődő e-kereskedelem területén. Elismerően nyilatkozott a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek szerepéről, melyek a fogyasztók és a vállalkozások közötti fogyasztóvédelmi vitás ügyek megoldását segítik.

Fontos, hogy a vállalkozások a jogszabályok betartására és a fogyasztók maximális kiszolgálására figyeljenek elsődlegesen

Fotó: pixabay

A konferencia számos előadása közül kettő is foglalkozott az utazók védelméről és az utasjogokról:

Dr. Bots Dénes a piacfelügyeletet és utasjogokat érintő előadásában megfogalmazta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében, hogy a vállalkozásokat olyan szemlélet kell, hogy vezesse, amelyben az elsődlegesnek kell lennie a jogszabályok betartásának és a fogyasztók maximális kiszolgálásának.

A vállalkozások részéről az OTP Travel Kft. vezetője, Molnár Judit hívta fel a figyelmet a 2018. július elsejétől az utazási szakmát érintő gyökeres jogszabályi változásokra. Előadásában kiemelte a hatóságok fokozott szerepét az utazási irodák ellenőrzésében.

A konferencián egyúttal a Budapesti Békéltető Testület által alapított „Fogyasztóvédelemért” c. díj átadására is sor került. A kitüntetést első ízben dr. Kispál Edit kapta meg, aki közel tízéves önzetlen fogyasztóvédelmi, kimagasló szakmai munkájával sokat tett azért, hogy Magyarországon a fogyasztóvédelem eredményes és sikeres legyen.