Bács-Kiskun boldoggá tesz

Forrás: turizmus.com

 2018. november 25. 10:44

Az idei, immár harmadik megyei szintű turisztikai konferenciának Kiskunhalas adott otthont, ahol neves szakmai előadók beszéltek az országos és nemzetközi trendekről, fejlesztési tervekről.

Az országos fejlesztési elképzelések mellett a Bács-Kiskun megyei turisztikai beruházásokat és a jövőbeni elképzeléseket, valamint együttműködéseket is megismerhette a hallgatóság.

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében beszélt megyénk értékeinek megőrzésének fontosságáról, az összefogásról és a megyei önkormányzattal való együttműködésről, amely a bizalmon és a szakmaiságon alapszik. A turisztikai és infrastrukturális fejlesztések döntő többsége a megyei önkormányzat koordinálásával, szakmai támogatásával valósul meg szerte Bács-Kiskunban. Az együtt gondolkodás jó példájaként ismertette, hogy a következő év elején közel 30 település közösen állít ki az Utazás kiállításon. Bács-Kiskun megye Kecskeméttel együtt lesz a rangos nemzetközi esemény díszvendége.

 

A meghívott előadók között volt Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki előadásában ismertette az országos irányvonalakat és azok megyei szintű vetületét. A 2020-ig tartó időszakban folytatódik az országmárka-építés, amely a kiemelt turisztikai régiókon kívül kiterjed a kisebb desztinációkra is. A vezérigazgató beszélt a WOW Hungary – „Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása” – már működő kampányról, amellyel az országimázst építik külföldön és belföldön egyaránt. A távlati célok között kiemelte, hogy 2030-ra az évi 30 millióról 50 millióra növelnék a vendégéjszakák számát, ehhez azonban komoly versenytársakkal kell megküzdeni a turistákért. Az „ütőerek” megerősítése után a „hajszálereket”, a vidéket kell megújítani, hogy a kínálat 2030-ra el tudja érni az osztrák minőséget. Ezért a kormányzat 828 milliárd forintot kíván fordítani az elkövetkező években fejlesztésekre. A közeljövőben 500 turisztikai fejlesztés, 1000 szállás és vendéglátóegység tud megújulni országosan. 2020 után újra várhatóak gyógyhely és fürdőfejlesztések is. A vezérigazgató bejelentette a következő év elején Bugacra érkező 4 milliárd forintos kiemelt fejlesztést, amely az egyik fontos lépése a települést érintő komplex beruházásoknak.

 

Az eladók között Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője szükségesnek látja, hogy egy igazán nagy attrakció helyet kapjon megyében, amely akár milliós nagyságú látogatót képes lenne vonzani térségbe. Egy évekkel ezelőtti elképzelést ismertetett, a História Park nevű grandiózus szórakoztató centrumot. A park a magyar történelem jeles eseményeit, csatatereit, épületeit vonultatná fel, ahol színészek, statiszták az „élő törtélelembe” vezetnék be a turistákat.

A Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing NKft. ügyvezetője, Csáki Béla előadásában bemutatta a már elkészült, illetve folyamatban lévő megyei fejlesztéseket. A Bács-Kiskun megyei Települési- és Területfejlesztési Operatív Program keretében közel 20 települést érintő fejlesztés valósul meg a megyében, amelyeket döntő többségében a megyei önkormányzat gazdasági társasága koordinálja. Az ügyvezető beszélt a kerékpárutas fejlesztésekről és azok nemzetközi hálózatokhoz való csatlakozásáról. Előadásában bemutatta az új megyei arculatot és a szlogent: „Bács-Kiskun boldoggá tesz...”
Az előadók sorában szerepet kapott Dr. Piskóti István egyetemi tanár, aki bevezette a szakembereket a megyei marketingstratégiába, kitérve a megyei turizmusban betöltött fontos szerepére. A professzor szerint az új szlogen irányt adhat a jövőbeli marketingnek. Az új arculat illeszkedik az új trendekhez, az országos imázshoz, provokatív mivoltával mindenkiben érzelmet ébreszt, cselekvésre hív és véleményt alkot.

 

Fotók: bacskiskun.hu

A házigazda Kiskunhalas részéről Fülöp Róbert polgármester mutatta be a város turisztikai beruházásait. Többek között a konferenciának helyt adó Thorma János Múzeumot. A településvezető beszélt a híres halasi csipkéről és a Csipkeház megújulásáról, a több mint 300 milliós fürdőfejlesztésről, a gyógyhely címről és az ezzel együtt járó közel milliárdos infrastrukturális beruházásról, a Csetényi parkról. Megújul a nagy múltú halasi lovas élet is, hiszen közel 600 milliós beruházás fogja korszerűvé varázsolni a lovas pályát. A beruházásoknak köszönhetően Halas már nemcsak a csipke városa lesz, hanem a gyógyvíz, az aktív pihenés egyik fellegvára is.

A konferencia vendégei még számos érdekes szakmai előadást hallgathattak meg, köztük Reményiné Tihanyi Klára, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatóját, aki megyénk díszvendég szerepéről és az ebben rejlő lehetőségről beszélt. Képet kaphattak a szakemberek az Alsó-Ausztriában már jól működő kerékpáros turizmusról és ennek megyénkben megvalósítható lehetőségeiről Gertheis Antal előadásában. Katona Ilona volt turisztikai regionális igazgatótó pedig bemutatta a „nyíregyházi jó példát” a komplex turizmus fejlesztésére. A legmodernebb kommunikációs és marketing eszközöket, megoldásokat Hegedűs Anita egyetemi oktatótól, Anders Tamástól, a szallasmarketing.hu vezetőjétől és Kondor Alberttől, a lokalitas.hu képviselőjétől hallgathatták meg a konferencia résztvevői. Az influencerek, blogok szerepéről, ezek használatáról a turizmusban, Bánki Attila tartott meglepő, de hatásos előadást a turisztikai szakembereknek.