Balaton madártávlatból – hálózatba szervezik a tó körüli kilátókat

Forrás: turizmus.com

 2021. október 31. 15:51

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével több mint 589 millió forintos termék- és szolgáltatás fejlesztés valósul meg a Balaton turisztikai térségben található kilátók, kilátópontok összekapcsolásával.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés eredményeként a pontszerű vonzerőket egységes termékként hálózatba szervezve olyan turisztikai termék jön létre, amely oldja a területi koncentrációt és csökkenti a Balaton térségére jellemző szezonalitást – tudatta az MTÜ.

A projekt 2018. december 1-jén vette kezdetét, azóta már elkészült a Kis-hegy erdei élményközpont a SEFAG Zrt. közreműködésében Balatonlellén, illetve a szántódi erdei „Molyhos-tölgy” pihenőterasz. A Bakonyerdő Zrt. fejlesztésének eredményeként szintén megvalósult a szigligeti Óvár-kilátó felújítása és gyerekbarát elemekkel történő bővítése, illetve Balatongyörökön, a Keszthelyi-hegységben, a Batsányi kilátó körül és a Szerelemdombon mese tanösvény is létesült interaktív játékelemekkel.

Ezen felül négy látogatószámláló került ki a Festetics-, a Batsányi., a szigligeti Óvár- és a tihanyi Őrtorony-kilátókba. A projekt keretében 2021 végéig a gyenesdiási Festetics-kilátó statikai megerősítése is megtörténik, illetve az MTSZA szemléletformáló és marketingtevékenységgel segíti a projekt sikerességét.

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó

Fotó: Facebook/Aktív Magyarország

A fejlesztések jövőre is folytatódnak. 2022 első negyedévében a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nkft. a kilátó környezetének megújításával a Hajózástörténeti Látogatóközpont szolgáltatásait fejleszti és bővíti Balatonföldváron. Fonyód Város Önkormányzata pedig a Szaplonczay sétány átfogó felújítását valósítja meg, továbbá kiszolgálóépület létesítését, illetve a Sipos-hegyi és a Várhegy-kilátó színvonalának fejlesztését tervezi.

A projekt várható befejezése 2022. május 31. Az átfogó turisztikai programot a konzorciumvezető fogja össze, aki turisztikai szakértőt is biztosít a térségben a projekt fenntartásának végéig. A fejlesztés révén létrejövő aktív és ökoturisztikai termék hozzájárul a meglévő szálláshelyek főszezonon kívüli jobb kihasználásához, illetve új kínálati elemként az átlagos tartózkodási idő meghosszabbításához, magasabb látogatószám eléréséhez és a desztináció családbarát jellegének erősítéséhez – írták a közleményben.