Balatonbogláron van az Év Kilátója

Forrás: turizmus.com

 2020. október 20. 11:04

Idén első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az „Év Kilátója” pályázatát, amelyben a nagyközönség bevonásával keresték meg Magyarország kedvenc kilátóját.

Az Év Kilátója pályázat célja – a szép panorámák és a kilátók építészeti remekei mellett –, hogy minél többen ismerjék meg és látogassanak el ezekbe a különleges építményekbe, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és az aktív életmód.

Október 4-én lezárult a pályázat, és a beérkezett 177 nevezés közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije kiválasztotta a tíz döntős kilátót. Az elbírálás során figyelembe vették az építmény állapotát, a környezet rendezettségét, a szolgáltatás szintjét, a kilátóba vezető turistaút színvonalát, a panorámát, az aktív és ökoturisztikai jelentőséget is. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek vagy jelentősebb felújításon estek át.

A kiválasztott 10 kilátóra, október 7–16. között az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehetett szavazni.

Magyarország kedvenc kilátója a balatonboglári Gömbkilátó lett

Fotó: Aktív Magyarország

A top tíz kilátó a következő lett: Galya-kilátó – Galyatető, Írott-kő kilátó – Kőszeg, Badacsonytomaj – Kisfaludy-kilátó, Megyer-hegyi-kilátó – Sárospatak, Prédikálószék kilátó – Dömös, Prónay-kilátó – Alsópetény, Ranzinger-kilátó – Tatabánya, Sasbérc-kilátó – Buják, Zengő-kilátó – Pécsvárad, Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár.

A közösségi oldalon több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra. Két kilátó – a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó – fej-fej mellett haladt a szavazás során, amelyet végül a balatonboglári Gömbkilátó nyert meg 3901 vokssal.

A nyertes boglári kilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett. Az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de a rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem fog "legurulni" a dombról. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik hazánk legnagyobb tavára.

A top 10 kilátó szavazatai:
  • Galya-kilátó – Galyatető: 1406 szavazat
  • Írott-kő kilátó – Kőszeg: 1515 szavazat
  • Kisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj: 883 szavazat
  • Megyer-hegyi-kilátó – Sárospatak: 802 szavazat
  • Prédikálószék kilátó – Dömös: 881 szavazat
  • Prónay-kilátó – Alsópetény: 623 szavazat
  • Ranzinger-kilátó – Tatabánya: 1381 szavazat
  • Sasbérc-kilátó – Buják: 1369 szavazat
  • Zengő-kilátó – Pécsvárad: 3871 szavazat
  • Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár: 3901 szavazat

 

A pályázathoz hasonlóan az Aktív Magyarország keresi az Év Turistaházát, melyre több tucat jelölés érkezett. A szakmai szempontok alapján kiválasztott 10 legjobb turistaházra október 19-től az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet szavazni a képek kedvelésével.

Kapcsolódó cikkek