Balatoni Szövetség – méltatlan az ifa-normatíva csökkentése

Forrás: MTI

 2016. június 11. 16:28

A Balatoni Szövetség (BSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítés tervezett csökkentése miatt, ami a szövetség szerint ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat – közölte Balassa Balázs, a szövetség elnöke pénteken.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke, Szigliget független polgármestere kifejtette, a parlament költségvetési bizottsága a jövő évi költségvetés kapcsán bizottsági módosító javaslatcsomagot fogadott el, amelyben az is szerepel, hogy az ifa minden forintjához eddig nyújtott 1,55 forint állami normatívát 55 fillérrel csökkentsék.

A BSZ a levélben a minisztert arra kérte, hogy ezt a turisztikai szempontból érintett önkormányzatokra "méltánytalan és aránytalan" változtatási szándékot vesse el, a jelenleg jól működő rendszert megtartva. A szövetség elnöke közölte, ha a javaslatot elfogadják, a kiemelt üdülőkörzet önkormányzatai nem lesznek képesek a turizmust szolgáló alapfeladatok ellátására.

A Balaton térségében, ahol egyéb ipari tevékenység nem alakulhat ki a régiót védő Balaton-törvény értelmében sem, komoly teher hárul az önkormányzatokra a lakosságszám olykor tízszeresét is kitevő vendégforgalom kiszolgálása miatt. Például a szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése négyszer-ötször annyiba kerül, mintha csak a helyi lakossággal kellene számolniuk.

A balatoni települések minden ifa-bevételt visszaforgatnak a turizmusba. Ha ezek a források szűkülnek, az önkormányzatok nem, vagy csak részben tudják biztosítani az idelátogató vendégek számára a megszokott és elvárható településképet, szolgáltatásokat – fejtette ki Balassa Balázs, és   emlékeztetett arra, hogy korábban a szocialista kormány is módosította az ifa-normatívát, 50 fillérrel csökkentve azt, amit később a Fidesz által vezetett kormány visszaállított.