Balatoni Turizmus Szövetség az állami segítségnyújtásról

Forrás: MTI

 2021. január 06. 10:25

Jelentős segítséget jelentenek a turizmus-vendéglátásnak a kormányzati támogatások – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Hoffmann Henrik felidézte: a kormányzati döntés értelmében a szálláshely-szolgáltatók a kieső bevételeik részleges megtérítését december 25-ig igényelhették a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén.

Az adatbázisban november 8-ig regisztrált szálláshelyek bevételkiesésének 80 százalékát vállalja át az állam a 2020. november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásokra.

Jelenleg január 1-jétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük. Ez is jelentős segítség az ágazatnak, ahogy a februárig meghosszabbított, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre visszamenőlegesen is kiterjesztett 50 százalékos bértámogatás is.

Lesz olyan szálláshely, amelyik nem fog tudni újra kinyitni a vírusválság után

Fotó: 123rf.com

Ezek mellett 5 százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája az eddigi 27 százalékról az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára, az éttermek működhetnek házhoz szállítással.

Kitért arra: mivel a szálláshelyek kieső bevételeik megtérítését a tavaly november 8-ig regisztrált foglalások után kérhették, ezt újra kell gondolni, ha a rendkívüli intézkedéseket meghosszabbítják.

Így is lesz azonban olyan szálláshely, amelyik nem fog tudni újra kinyitni a vírusválság után – jelezte. A hitelmoratórium meghosszabbítása szintén jelentős támogatás a vállalkozásoknak, ha fennmaradnak a jelenlegi korlátozások, ezt is szükséges lehet meghosszabbítani Hoffmann Henrik szerint.