Barátságos, fenntartható és zöld: ez Szlovénia

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. március 22. 11:04

Akár pár napos kirándulásra is jó ötlet Szlovéniát választani, derült ki a tíz szolgáltató részvételével rendezett szlovén turisztikai roadshow budapesti állomásán.

Ez a kultúrákat összekötő kis ország elképesztően változatos: a Velencei Köztársaság fénykorát idéző tengerparti kisvárostól a szőlő- és olajfaligeteken át a havas hegyekig rengeteg olyan élményt kínál, amiért az év bármely szakában érdemes Szlovéniába indulni.

Amint az Aviareps által szervezett budapesti turisztikai bemutatón dr. Robert Kokalj nagykövet elmondta, tavaly 4,2 millió látogató összesen 11 millió vendégéjszakát töltött el az országban. A magyarok egyelőre csak a forgalom 4 százalékát adják, de számuk folyamatosan emelkedik, és már a tengerparton is egyre több magyar szót hallani. Szlovénia sokszínű, biztonságos, és tiszta környezetet, fenntartható szemléletű, színvonalas szolgáltatásokat kínál, ami a minőséget kereső honfitársaink számára vonzó célponttá teheti – emelte ki a nagykövet.

Az év bármely szakában érdemes Szlovéniába látogatni

Fotó: pixabay.com

Nehéz dióhéjban bemutatni a gazdag kínálatot, a roadshow résztvevői mégis erre tettek kísérletet.

A Visit Maribor prezentációjából például kiderült, hogy Maribor nem csupán történelmi és kulturális látnivalókat tartogat, de friss borairól és kreatív konyhájáról is ismert. Itt találjuk az ország legnagyobb síparadicsomát, és az aktív kikapcsolódás egyéb változataira is bőségesen nyílik lehetőség, a gazdag fesztiválkínálatot pedig a Visit Maribor oldalon érdemes böngészni.

Szlovénia talán legismertebb hegyvidéki üdülőhelye a Triglav Nemzeti Parkhoz tartozó Bled. A tiszta vizű Bledi-tóból emelkedik ki az ország egyetlen, kicsi szigete a zarándokhelynek számító kápolnával, ahová a pletna, a tradicionális, vászontetős gondola viszi a kirándulókat. A tóparti sziklára épült ezeréves lovagvárba pedig nemcsak a kilátás miatt érdemes felkapaszkodni, hanem azért a gasztronómiai élményért is, amit a néhány éve felújított Restaurant Bled Castle kínál. A városka kedvelt esküvői helyszín, kirándulóhely és üdülőváros négy- és ötcsillagos szállodákkal, amelyek egyre több MICE-rendezvénynek adnak otthont. A közelben fekszik a luxusglamping műfaj képviselője, a Garden Village Resort, és itt találjuk Szlovénia első és egyetlen zero waste szállodáját, a Hotel Ribnót is. Bledben is jelen van a Sava Hotels, amely szerte az országban három-ötcsillagos szálláshelyeket üzemeltet, termálfürdőkkel egyetemben. S ha már termálvizek: Szlovénia legnagyobb fürdője, a čateži Termal Riviéra (Terme Čatež) három szállodával, hatalmas kempinggel (Terme Village), több mint 10 000 négyzetméternyi külső vízfelülettel és összesen 2300 négyzetméter területű belső medencével várja a látogatókat.

A budapesti roadshow-n bemutatkozott Ljubljana modern és fiatalos szállodája, a belváros történelmi épületében kialakított Cubo Hotel is. A cég portfóliójába tartozik a golfkurzusokat kínáló Cubo Golf, a nyaralóházas Cubo Village, és az alpesi régióban hamarosan megnyílik legújabb egységük, a Cubo Bovec Mountain Resort.

Az ország rövid, mindössze 47 kilométeres tengerpartja az Isztriai-félsziget északi részén húzódik, a Trieszti-öböl mentén. Itt is bőséges a hotelválaszték, ahogy a budapesti workshopon elhangzott, Portorožban például a Lifeclass Hotel Portorož, a Bernardin Resort és a Grand Hotel Bernardin, Izolában a San Simon Resort, Piran mellett pedig a St. Bernardin Resort várja a nyaralókat.

A síelők is válogathatnak az ajánlatok között

Fotó: pixabay.com

Szlovénia amilyen pici, olyan változatos; így a síelés, a túrázás, az aktív és extrém sportok kedvelői is egyre több lehetőséget, egyre jobb infrastruktúrát találnak. Krajnska Gora sícentrumában a Hit Alpinea három szállodájában és egy apartmanházában szállhatnak meg azok, akik télen-nyáron a hegyekben szeretnének kikapcsolódni. Alig 500 kilométerre van Budapesttől a legnagyobb szlovén síövezet, Krvavec. A jellemzően májusig hóbiztos terepen minden a síelők rendelkezésére áll, a nyári szezonban pedig a túrázók és bringások vehetik birtokba a vidéket.Roglában, az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső előhegységének lankáin is télen-nyáron működik a sport- és szabadidőközpont. Az Unitur Hotels & Resorts itt és a sítereptől 16 kilométernyi távolságban levő Terme Zreče fürdőkomplexumnál kínál színvonalas szálláshelyeket azoknak, akik a téli sportokat fürdőzéssel és szaunázással szeretik levezetni.

Kapcsolódó cikkek

Overtourism a Bledi-tónál

2019. január 18.