Belenyúlna a légi utasok jogaiba a soros uniós elnök

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 12. 14:09

Újratárgyalná a légi utasok jogairól szóló európai uniós rendeletet az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét ellátó Csehország.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét július 1. óta ellátó Csehország azt tervezi, hogy elnöksége alatt előveszi a légi utasok jogairól szóló uniós rendeletet – írja a Spiegel a dpa híre alapján.

Az egyik lehetséges módosítás, hogy a légitársaságoknak az eddigi három helyett csak ötórás késés után kellene kártérítést fizetniük a Közösségen belüli, 1500 kilométernél hosszabb repülőutak és az összes egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőút esetén. A cikk rámutat: az Európai Bizottság – egyebek mellett – már 2013-ban javasolta, hogy korlátozzák a szóban forgó, 2004 óta fennálló kártérítési jogot. Mivel azonban az egyes tagállamok nem tudtak egyezségre jutni, meghiúsult a terv. A szabályozás ennek megfelelő módosítása azonban azóta is szerepel a légitársasági szövetségek céljai között.

A soros uniós elnök Csehország újratárgyalná a rendelet járatkésésekre vonatkozó passzusát

Fotó: 123rf.com

Mérlegelik ezenkívül a „váratlan hiányosságok a légiforgalmi irányításban” tényállás bevezetését is, amely bizonyos helyzetekben mentesítené a légitársaságokat a felelősség alól.

A német fogyasztóvédelmi központokat és fogyasztóvédelmi szervezeteket összefogó Verbraucherzentrale Bundesverband óv a légiutas-jogok felhígulásától.

A szervezet képviselője, Gregor Kolbe szerint a késés időtartamának meghosszabbítása nem ösztönözné arra a légitársaságokat, hogy jobb szolgáltatást nyújtsanak, az említett, bevezetni tervezett tényállás pedig rendkívüli módon homályos.