A Dunakanyart, Győrt, Fehérvárt és a Balatont is érinti a 2020-as Giro d'Italia

Forrás: turizmus.com

 2019. június 27. 15:59

A fővárosi időfutam után Budapest-Győr és Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszokkal rajtol a jövő évi Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny.

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában tartott sajtótájékoztatón ismertetett útvonal alapján az első szakasz 2020. május 9-én, szombaton egy 9,5 kilométeres budapesti időfutam lesz, amely a Hősök teréről indulva az Andrássy úton halad, érinti a Parlamentet, majd a Dunán át a Clark Ádám téren keresztül a Várban zárul.

A Giro d'Italia első, budapesti szakasza

Fotó: Giro d'Italia

A második etap ugyancsak a Hősök teréről rajtol, majd a Dunakanyarban haladva Esztergomon és Pannonhalmán át Győrben ér véget a 193 kilométeres táv.

A második szakasz Győrben ér véget

Fotó: Giro d'Italia

A harmadik, 197 kilométeres szakasz Székesfehérváron rajtol, a Balatont Balatonfürednél éri el, aztán a Tihanyi-félszigetről Keszthelyen át halad a nagykanizsai befutóig.

A Giro d'Italia befutó szakasza

Fotó: Giro d'Italia

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, az olasz körversenyt akár napi

300-400 ezer szurkoló nézi az utak mentén, míg a televízióban 150 országban 810 millió tévénézőnek meg lehet mutatni Magyarország látványosságait, tájait és műemlékeit.

„Remélem, jövőre itt is több százezer ember kinn áll az út mentén boldogan, és évek múltán is büszkén emlékszik vissza, hogy látta a Giro d'Italiát”–  mondta a kormánybiztos, aki egyben a szervezőbizottság vezetője is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a magyar kerékpársport történetében mérföldkőnek számít a Giro magyarországi rajtja, amely a világ egyik legnézettebb, legjelentősebb és legnépszerűbb sporteseménye. A viadalhoz kapcsolódó szervezési feladatok nem átlagosak, de a magyar rendezési képesség is kiemelkedő – tette hozzá.

Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója felidézte: az elmúlt években Dublinban, Amszterdamban és Jeruzsálemben városi egyéni időfutamot rendeztek, a bevált módszert folytatták idén Bolognában, és a budapesti Grande Partenza nyitó akkordja is ez lesz.

Paolo Bellino, a Giro d'Italia-t szervező RCS Sport igazgatója kiemelte: több mint 200 országban évről évre mintegy 800 millió tévénéző követi a viadalt. Mint mondta, a Giro kétféle örökséget hagy maga után: egyrészt az ország kiállhat a világ elé és megmutathatja magát, másrészt az olasz körverseny által elvetett magból új kerékpáros generáció születhet, amelyből a jövő nagy versenyzői nőhetnek ki.

A Giro d'Italia trófeáját mutatja a közönségnek Cser-Palkovics András, Székesfehérvári polgármestere

Fotó: Giro d'Italia