Bérrendezést vár a vendéglátás áfacsökkentéséért a kormány

Forrás: MTI/turizmus.com

 2017. június 11. 09:16

Januártól jelentős bérrendezés jöhet a turizmusban, erről a Magyar Turisztikai Ügynökség egyeztetett ágazati érdekképviseleti szervezetekkel – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szombaton az MTI-nek.

A vendéglátást és szállodaipart képviselő legjelentősebb munkáltatói és munkavállalói szakmai szervezetekkel egyetértés született arról, hogy az ágazatban dolgozók bérhelyzetét a lehető legrövidebb időn belül rendezni kell. Ennek módjáról további egyeztetéseket tartanak – közölte Guller Zoltán.

Rámutatott, hogy a vendéglátásban jövő évtől elfogadott jelentős áfacsökkentés – a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken az áfa – megfelelő fedezetet teremt a bérek emeléséhez. A kormányzat az áfacsökkentésért cserébe az ágazatban dolgozók bérének már rövid távon is jelentős emelését várja a vállalkozásoktól, ami szintén hozzájárul a turizmus versenyképességének növeléséhez – húzta alá. A vezérigazgató erről az elvárásról egy nappal korábban, a turizmus jövő évi költségvetési támogatását ismertető sajtótájékoztatón is beszélt.

Tájékoztatása szerint az egyeztetéseken részt vettek egyebek között a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet, valamint a Magyar Éttermi Szövetség képviselői. A szakmai szervezetek állásfoglalásáról a garantált béremelést és kötelező szervizdíjat illetően itt írtunk.

Az MTÜ folyamatosan figyelemmel kíséri az ágazati bérek alakulását, a hatóságokkal együttműködésben fellépnek a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatása, bejelentése érdekében – mondta a vezérigazgató.