Üdvözlik a bértámogatás meghosszabbítását a szakmai szervezetek (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. december 12. 11:16 / Utoljára frissítve: 2020. december 13. 19:02

Az MSZÉSZ, a VIMOSZ és a MUISZ üdvözli, hogy a kormány január végéig meghosszabbította a vendéglátásban, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre is kiterjesztette az 50 százalékos bértámogatást.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek még csütörtökön azt mondta: a támogatás lehetőséget ad arra, hogy megtartsák a megmaradt dolgozóikat a turizmus újraindulásáig. "Abszolút értékeljük, hogy a kormányzat ebben a nehéz helyzetben segít nekünk" – hangsúlyozta. Külön pozitívumként emelte ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter személyesen egyeztetett az ágazati érdekképviseletekkel.

"Sajnos, a plusz meglepetés elmaradt, hogy az utazási irodákhoz hasonlóan a szállodák is megkapják novemberre visszamenőleg a bértámogatást" – frissítette nyilatkozatát Flesch Tamás a turizmus.com-nak vasárnap. Elmondta: a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelethez kapcsolódóan a munka.hu oldalon közzétett hirdetményből csak utólag derült ki számukra, hogy a szálláshely-szolgáltatókra mégsem vonatkozik a visszamenőleges bértámogatás. Az elnök szavai szerint örültek volna, ha a szállodák választási lehetőséget kapnak novemberre a 80%-os foglalási kompenzáció és az 50%-os bértámogatás között. Ez különösen nagy segítséget jelentett volna a legnehezebb helyzetben lévő budapesti házaknak, amelyek nem tudtak élni a kieső foglalások után nyújtott támogatással, mivel "novemberre nulla foglalásuk volt".

Az MSZÉSZ a "viszonylag nehezen követhető" információk miatt, a szállodásoknak nyújtott támogatás pontos tisztázására az Innnovációs és Technológiai Minisztériumtól, valamint a Pénzügyminisztériumtól (PM) is állásfoglalást kért, amire még várják a választ. A szövetség abban bízik, hogy a munkáltatói adó- és járulékmentességet novemberre megkapják a szálláshelyek, tehát az az üzemeltető, aki december 12-én éjfélig beadta az erre vonatkozó igényét – miként arra ebben a cikkünkben a PM államtitkára felhívta a figyelmet –, annak elengedik ezek megfizetését.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke azt emelte ki a távirati irodának, hogy kellemes meglepetést jelentett a visszamenőleges hatályú intézkedés. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is oroszlánrészt vállalt abban, hogy ez a támogatási rendszer összejöjjön – mondta. Fontosnak nevezte, hogy már látszik a járványhelyzet vége, és a vakcina megjelenése, de továbbra is kérdéses ennek ideje.

A VIMOSZ elnöke szerint a szakmai szervezetek elérték a célt, a kormány megértette, hogy a munkaerő megtartása a legfontosabb az ágazat újraindulásához. Nyugodtabb év végét, és évkezdetet jelent ez a szavai szerint.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke is üdvözölte, hogy a kormány meghallgatta kérésüket. Mint mondta, hosszú hónapok lobbitevékenységének eredménye, hogy az utazási irodáknak is jár a támogatás, amelyeket az ágazaton belül leginkább sújtott a járvány. Az utazási irodáknak még belföldi piacuk sincs, így "zéró bevételük van" – hangsúlyozta. Jelezte ugyanakkor, hogy egy fontos terület, a repülőjegy-értékesítés TEÁOR-száma kimaradt a kormányrendeletből.

Három havi bértámogatást kaptak a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, és az utazási irodák

Fotó: 123rf.com

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy a kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a vendéglátásban, illetve kiterjesztik azt a szálláshelyekre és az utazásszervezéssel foglalkozó irodákra is.

Az igényelhető maximális összeg a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint.

Az ágazati bértámogatáshoz az új kérelmek és a meghosszabbított támogatások esetében a munkáltatóknak egy hónap továbbfoglalkoztatást is szükséges vállalniuk.