BFTK: központban a kultúra és a kézműves termékek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. április 11. 13:51

Ünnepeljük együtt a tavaszt Budapesten! – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Budapesti Tavaszi Vásárt és Hagyományőrző Kulturális Fesztivált Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója.

Új helyszíneken, de a korábbi években megszokott, magas minőségű kézműves termékekkel, gazdag gasztronómiai kínálattal és igazi vásári hangulattal várja az itt élőket és az ide érkezőket április 5-28. között a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál.

A programsorozat az idén négy helyszínen várja a látogatókat. A Vörösmarty tér felújítása miatt az idei évben a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó lett az események központi helyszíne. A lépés jó döntésnek bizonyult, hiszen a nagy szállodák, a Duna-part és a gyönyörű panoráma vonzza a látogatókat. A kézműves pavilonokban a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó, hagyományos és design termékeket lehet megtekinteni és megvásárolni, a vendéglátósok ünnepi és hagyományos hazai ételeket kínálnak. A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban szintén magas minőségű termékek és igazi vásári hangulat várja a hagyományőrző kultúrára kíváncsiakat.

 

A szervezők az idei évben is gazdag kulturális kínálatot állítottak össze. A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptánc műsorokat lehet élvezni, a húsvét ideje alatt pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkájában lehet majd elmerülni. A színpadon a fővárosi művészeti iskolák tehetségeinek is nagy szerep jut. A Városháza parkban a gyerekeké lesz a főszerep, több gyerekelőadást tartanak, a kézműves játszóházban ajándéktárgyakat, játékokat lehet készíteni.

A tavaszhoz és a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó ételeket tematikus hetek során fogják bemutatni: a sort a medvehagyma hete nyitja, ezt követi a húsvéti kalács és a húsvéti bárány hete. A programban közreműködő Magyar Kézműves Szövetség a vásárokon, Nyitott Műhely programjuk keretében hagyományainkat, gazdag örökségünket megismertető programokat szervez. Április 20-22. között a Vigadó téren kiemelt tematikus hétvégi program lesz a húsvéti készülődés és az ünnephez kapcsolódó hagyománykör megismertetése.

„A Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál és a vele egy időben zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál jól kiegészíti egymást, és tovább színesíti a főváros kulturális kínálatát, még vonzóbbá téve a Budapestet a hazai és a külföldi látogatók számára” – hangsúlyozta az eseményen Bán Teodóra. A vásárok a kézműves termékek egyfajta kiállításaként, workshopjaként is értelmezhetők, ami a családi manifaktúrák itthoni és külföldi megismertetését is segíti.

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója

Fotó: turizmus.com

A szakember kiemelte, hogy a Budapestre látogató vendégek 60 százaléka (mintegy 2,5-3 millió vendég) kifejezetten a gazdag kulturális programkínálat miatt érkezik a városba. Fontosnak tartja azt is, hogy a helyszínek a városban élők számára is egyfajta agórát jelentsenek, mely biztosítja a gyerekek gondtalan kikapcsolódását és a szülők feltöltődését. A kultúrába befektetett érték a turizmus által többszörösen megtérül. A turisztikai ágazat közvetett hozzájárulása a GDP-hez 8 százalékos, 2018-ban 3.000 milliárd forintot tett ki. Ehhez a teljesítményhez Budapest kereskedelmi szálláshelyei mintegy 213,4 milliárd forinttal járultak hozzá. Fővárosunk sikere, hogy a brüsszeli székhelyű European Best Destination szervezet idei szavazásán Budapest nyerte el a „Legjobb európai úti cél” címet. A most formálódó, 2020-2030 közötti időtartamra szóló Budapest Fejlesztési Stratégia fontos pillérként kezeli a turizmust.