Biztonsági kérdések a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 07. 14:46

Az MTÜ szakmai folyóirata, a negyedévente megjelenő Turizmus Bulletin idei második számában megjelent tanulmányban az Ernszt Ildikó – Péter Erzsébet – Keller Krisztina – Tóth-Kaszás Nikoletta szerzők által jegyzett tanulmány a biztonsági kérdésekre fókuszál egy határ menti térség példáján keresztül.

A mennyiben túllépünk a biztonság klasszikus értelmezésén, ami a jogellenes cselekményektől való mentességet – jelen esetben elsősorban a terrortámadásoktól való biztonságot – jelenti, meg kell említenünk a technikai értelemben vett biztonság számos elemét. A tágabb értelemben felfogott biztonsághoz tartozik többek között a környezet (épített és természeti), a fogyasztás, az egészség biztonsága is. De más oldalról is megközelíthetjük a kérdést. Nemcsak a turisták biztonságát kell hangsúlyozni, amit folyamatosan szem előtt tartunk, amikor ez a téma előtérbe kerül, hanem az is fontos, hogy a turizmus a turisztikai desztináció lakosai számára is biztonságos legyen.

Mivel a biztonság sarkalatos kérdéssé vált, a biztonságos úti célok egyre népszerűbbé válnak. Emellett erősödik egy olyan trend is, ami a természetközeliséget, a nyugalmat preferálja a nyüzsgő nagyvárosok, a turistáktól hemzsegő nyaralóhelyek nyújtotta kínálattal szemben. A biztonság egyes vetületeivel foglalkozó vizsgálat fókuszában a Letenyei járás áll. Ezen vizsgálatban egy kérdőíves kutatás keretében mérték fel a szerzők, hogy a gazdasági válság és a terrorfenyegetettség hatásai mennyire érezhetőek országosan, illetve a vizsgált járás vonatkozásában.

Továbbá feltárták azt is, hogy a megkérdezettek mennyire érzik biztonságosnak az online fizetést a turisztikai jellegű foglalásaiknál, kifizetéseiknél, illetve hogy szükségesnek érzik-e a külföldre utazók, hogy utasbiztosítást kössenek, és ha igen, mindezt hány nappal korábban teszik.

Mivel a biztonság sarkalatos kérdéssé vált, a biztonságos úti célok egyre népszerűbbé válnak

Fotó: pixabay

A kutatások meglepő eredményhez vezettek: akkor, amikor mind a globális, mind az európai szintű, sőt az országos statisztikák valamennyi adata egyértelműen a turisztikai iparág robbanásszerű fejlődését hangsúlyozza, a szerzők által elvégzett kutatások azt mutatják, hogy a gazdasági válságnak mind a mai napig érezhető hatásai vannak némelyek számára, hiszen a válaszadók körülbelül harmada vagy olcsóbb, vagy rövidebb nyaralást választ. Így annak ellenére, hogy a színvonal tekintetében egyre magasabb igényeket támasztanak a turisták a szolgáltatókkal szemben, még mindig van egy nem is elhanyagolható réteg, aki kénytelen olcsóbb vagy rövidebb ideig tartó nyaralásokat választani. Így a szolgáltatóknak a két követelményt a lehetőségek szerint együtt kell érvényesíteni, hiszen az utazók elfogadható árak mellett kitűnő szolgáltatást, biztonságot és nyugalmat várnak el. Ezen a ponton pedig a vendégszeretet jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A globális trendek Magyarországon is láthatók. Nő a szép korúak aránya, akik speciális igényeket támasztanak a szálláshelyekkel szemben és erősödnek az Y és Z generációs igények, amelyek kifejezetten a technológia által vezéreltek.

Becslések szerint 2020-ra az európai lakosság 44%-a a digitális világ szülöttje lesz, amelyet az egyedi kommunikáció és a felfedezés vágya jellemez. A digitális csatornák egyre inkább a hétköznapi élet részévé váltak, amit a turizmusban dolgozó szakembereknek is fokozottan figyelemmel kell kísérni a biztosítások és az online foglalások körében is.

 

A Turizmus Bulletin 2018/2-es száma letölthető INNEN.