Bormarketing megosztva – interjú Gál Zsomborral és Ondré Péterrel

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. február 19. 12:07

Az idei évtől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az Agrármarketing Centrum (AMC) megosztva viszik tovább a bormarketinggel kapcsolatos feladatokat, januártól utóbbi felel a közösségi bormarketingért.

A témáról Gál Zsombort, az MTÜ bormarketingért felelős szakértőjét és Ondré Pétert, az AMC ügyvezetőjét kérdeztük.

 

A közösségi bormarketing állami feladatait 2016-os létrehozásától kezdve az MTÜ látta el. Az idei évtől mi tartozik szorosabban az ügynökség hatáskörébe?

Gál Zsombor

Fotó: MTÜ

Gál Zsombor: Az elmúlt három és fél év alatt a szakmai szervezetekkel közösen megalkottuk a magyar bor kommunikációs koncepcióját – amit a köznyelv a magyar bor értékpiramisaként ismer –, útnak indítottuk a magyar bor közösségi ernyőmárkáját (Magyar Bor – Személyesen), és az elmúlt évben elindult a magyar bor és borturizmus hivatalos weboldala, a bor.hu.

Munkánk során kiemelten fontosnak tartottuk a magyar borral kapcsolatos kommunikáció megreformálását. Ez az új logón, szlogenen kívül folyamatosan frissülő, minden borvidéket átölelő fotótárat, videókat, szöveges tartalmakat és minden felhasználási módot érintő új arculati kézikönyvet jelent. Közben elkészültek a magyar bor legújabb kiadványai, térképei több nyelven.

A másik fontos terület a borturizmus, ahol az edukációval foglalkoztunk kiemelten. Megvalósult a Tourinform-irodák szakmai képzése, kurzusokat tartottunk idegenvezetőknek, összeállítottunk egy a turizmus-vendéglátás szakmát célzó átfogó bor–gasztro képzési anyagot is.

A harmadik terület a közösségi bormarketing, melynek keretében vásárokon és kiállításokon vettünk részt, elindítottuk a magyar bor új közösségi standkoncepcióját, nyitott, vendégváró stílusban, a borászokat előtérbe helyező látványos arculattal, a magyar gasztronómia különlegességeit bemutató cateringgel, szakmai kurzusokat biztosító szemináriumtérrel, a szünetekben a magyar borbárok hangulatát idéző élő akusztikus zenével.

Az AMC ez utóbbi területet vette át, az MTÜ pedig a továbbiakban a magyar borral kapcsolatos egységes állami kommunikációért és a borturizmusért felel.

 

Mik lesznek az idei év első feladatai?

G. Zs.: A tavaly év végén debütált bor.hu weboldal hiánypótló eleme egy komplex kereső, amelynek segítségével a turisták fellelhetik a hazai borászatokat. Kiemelt cél, hogy a legtöbb magyar borászat regisztráljon az oldalra, képeket, információkat osszon meg a működéséről annak érdekében, hogy a bor.hu teljes körű, minőségi információkkal szolgáljon.

A regisztrációt tavaly nyáron elkezdtük, de a borászatok jelentkezése az oldal élesedése óta élénkült meg igazán. Hátra van még néhány feladat a honlap teljes körű üzemelése kapcsán, ide tartozik az angol nyelvű verzió élesítése is.

Emellett az év elejétől kiemelt szerepet kap az edukáció. Az MTÜ által szervezett szakmai képzések, borvidéki tanulmányutak a turizmus és vendéglátás szakmában dolgozóknak is hasznos ismeretanyagot biztosítanak.

Itthon a legfontosabb feladatunk a magyar bor és borkultúra népszerűsítése lesz, illetve a borhoz kötődő utazások ösztönzése. A külföldre irányuló kommunikációnk jelentős része ugyancsak a határainkon belülre összpontosít, hiszen Budapesten közvetlenül megszólíthatjuk a külföldi turistákat. Szeretnénk, hogy az üzeneteinkkel minél több felületen találkozzanak – éttermekben, szállodákban, közlekedési eszközökön, magazinokban, digitális felületeken.

Az idei évtől a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Agrármarketing Centrum megosztva viszik tovább a bormarketinggel kapcsolatos feladatokat

Fotó: 123rf.com

 

Az új munkamegosztás szerint az AMC az eladásösztönzést célzó, bormarketinghez kapcsolódó feladatokat látja el. Mekkora csapattal és milyen forrásokkal látnak munkához?

Ondré Péter: Az AMC 30 fővel látja el valamennyi feladatát, a közösségi bormarketingért közvetlenül az ügyvezető és szakmai csapata felel.

Ondré Péter

Fotó: AMC

A forrásokat az erre a célra dedikált állami támogatás és az AMC saját bevételei biztosítják. Folytatjuk az MTÜ által megkezdett munkát, a konkrét feladatokat pedig a következő hetek szakmai párbeszédei során jelöljük ki.

Nem vagyunk nagy kibocsátók, akkor tudunk sikeresek lenni a nagyvilágban, ha közösen és egységesen képviseljük a magyar bor ügyét. Ezért folyamatos párbeszédre törekszünk a borászokat tömörítő legfontosabb szakmai szervezettel, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával is. Hogy mi zajlik a dűlőkben, hogyan hat az évjárat a termés minőségére, mennyiségére, miként állnak a piacok, és milyen cselekvésre van szükség, azt leginkább a borászok tudják megmondani.

De felelősségteljes munka vár a kommunikációval, a marketinggel, a rendezvényszervezéssel és a turizmussal foglalkozó szakemberekre is.

 

2020-tól az AMC-hez tartozik a nemzetközi borkiállításokon való részvétel megszervezése. Mekkora marketingértékük van ezeknek a megjelenéseknek?

O. P.: A külföldi kiállításokon való részvétel legjobb mércéje a jelentkezések száma. Egyelőre a dolog úgy áll, hogy 2020-ban a bort fókuszba helyező nemzetközi kiállítások közül csak a ProWein Düsseldorfon jelenünk meg, amelyre közel kétszeres túljelentkezés volt a magyar borászok részéről. Vagyis a szakma elbírálása szerint hatékony exportfejlesztési eszköz a kiállítási megjelenés. A jövőben az AMC valamennyi általános exportfejlesztési tevékenységébe integráljuk a borpromóciót bel- és külföldön egyaránt.

 

Rövidebb és hosszabb távon mi lenne az az eredmény, amit sikernek könyvelnének el?

O. P.: A legmagasabb minőségű magyar borok esetében a fejlődési lehetőség az exportpiacokon van. A nemzetközi kiállításokon való részvétel esetén is az a cél, hogy olyan borokat, pezsgőket vonultassunk fel az odalátogató szakmai közönség előtt, ami aztán adott ország piacán a fogyasztók, kereskedők számára elérhető.

Jó volna, ha többet írnának a magyar borokról, többet kóstolnák azokat külföldön. Nem elég ugyanis jó minőséget előállítanunk, ma már azért is komoly nemzetközi verseny folyik, hogy melyik ország szerez bemutatkozási lehetőséget a világ piacain – nemzetközi versenyeken, a fontosabb borászati szaklapokban. Ausztria példáján is láthatjuk, hogy kemény munkával és jól célzott forrásokkal milyen eredményeket lehet elérni nemzetközi bormarketingben, brandépítésben: az osztrák zöld veltelini és kékfrankos ma már a világ legtöbb borkedvelő országában ott van a borlapon.

G. Zs.: 2017-ben az ágazattal közösen célul tűztük, hogy a magyar bor értékét növeljük, valamint Magyarország turisztikai márkájának részévé emeljük. Az előbbi egy nagyon egyszerű mutatószámmal definiálható, a magyar bor átlagárával. Középtávú cél, hogy a magyar bor ára mind itthon, mind külföldön jelentős emelkedésbe kezdjen. Ha ez a fogyasztási trendek javulásából valósul meg, akkor elmondható, hogy jó irányba indultunk el. Hosszú távon pedig szeretnénk elérni, hogy a magyar bor a hazai kultúrának újra és valóban szerves része legyen.

Az interjú eredetileg a Turizmus.com magazin január-februári számában jelent meg.

A MAGAZINT ITT RENDELHETI MEG >>>