Boros László a Fürdőszövetség új elnöke

Forrás: turizmus.com

 2018. május 10. 19:29

A Magyar Fürdőszövetség május 10-11-én tisztújító közgyűlést tart az Aquaworld Resort Budapest konferenciatermében.

A nyitónapon, a házigazdák nevében Móricz Szilvia, az idén tízéves Aquaworld Resort értékesítési és marketingigazgatója, valamint Huszár Anett fürdőigazgató köszöntötte a résztvevőket.

Móricz Szilvia és Huszár Anett köszönti a közgyűlés résztvevőit

 

A hivatalos program megkezdése előtt Czeglédi Gyula, a négyéves mandátumának lejártával leköszönő ügyvezető elnök kérésére a közgyűlés egyperces néma felállással emlékezett meg a közelmúltban elhunyt társadalmi elnökről, dr. Németh Istvánról.

Hegyi Ákos főtitkár

 

Hegyi Ákos a szövetség főtitkára, a közgyűlés levezető elnöke ismertette a napirendet, röviden bemutatta az esemény szakmai kiállítóit, majd felkérte a leköszönő elnököt, hogy tartsa meg beszámolóját

Czeglédi Gyula (vezérigazgató, Hungarospa Hajdúszoboszló) néhány percben beszélt a szövetség elmúlt egy évben elvégzett munkájáról. Arról is szólt, hogy a 2017. február elsejei választmányi ülésen egy alelnök és egy tag kivált, majd a főtitkár is lemondott.

Az átmenetileg öttagú választmány tagjaihoz csatlakozott Krampek Mihály és Scheitzner Beáta, főtitkárnak felkérték Hegyi Ákost, később pedig Boros László Attilát alelnökké választották.

A szakmai munka terén tavaly a szövetség megrendelésére elkészült egy tanulmány egy esetleges áfacsökkentés hatásairól, amelyet eljuttatták a döntéshozókhoz. Négy kiemelt feladatot tűzött ki célul tavaly a Fürdőszövetség, emelte ki Czeglédi Gyula: az áfakérdés rendezését, a NEAK (korábban OEP) támogatás növelését, a „37-es rendelet” megújítását és a kommunikáció javítását. Az MSZÉSZ és az MTÜ felé sikerült erősíteni a szövetség pozícióját, s a Fürdőszövetség alapító tagként vesz részt a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány munkájában. Összességében sokat javult a fürdőágazat állami elfogadottsága is, a leköszönő elnök megítélése szerint.

Czeglédi Gyula elmondta azt is, hogy 2017 őszén két szakértői anyag készült a szövetség megrendelésére, egy a fürdők gazdasági erejéről, a másik pedig a gyógyszolgáltatások állami finanszírozásáról. Ezeket jelenleg is tanulmányozzák az MTÜ-nél.

A leköszönő elnök elmondta azt is, hogy a szövetség őszi, 25. közgyűlésén Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója többek között bejelentette az egészségturisztikai stratégia elkészítésének tervét. Ugyanott létrejött a wellness ad hoc bizottság, Scheitzner Beáta vezetésével.

Czeglédi Gyula a leköszönő és Boros László Attila az új elnök a közgyűlésen

 

A tavalyi év áttekintése után Czeglédi Gyula beszámolt a szövetség 2014 és 2016 közötti legfontosabb eredményeiről. A leköszönő elnök a passzív tagok aktivizálását, az elmaradt tagdíjak behajtását, a szakbizottsági munka megerősítését, s a körültekintőbb állásfoglalások kiadását emelte ki. Sor került egységes álláspont kialakítására a kedvezményes áfakulcsról és a 37-es rendelet módosításáról, a fürdős OKJ-s képzésekről, megvalósult a fürdős védjegyrendszer nemzeti védjeggyé alakítása, s végül, de nem utolsó sorban megújult a szövetség honlapja.

A leköszönő elnök elmondta, hogy a választások után két nappal levelet intézett a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának, melyben kérte, hogy az áfaszint legyen azonos a vendéglátáséval, lehetőleg már 2019-től. Javasolta, hogy a fürdők számára nyíljanak meg új pályázati lehetőségek. A NEAK finanszírozás minimum 20, de akár 50%-os emelése pedig a szövetség szerint azonnali beavatkozást igényel.

Ezek után került sor az új ügyvezető elnök megválasztására. Bár többen jelölték Szőke Lászlót (vezérigazgató, BGyH Zrt.) is az elnökségre, mivel ő nem fogadta el a jelölést, így végül az egyetlen jelöltre, Boros László Attilára, a Büki Gyógyfürdő Zrt. ügyvezetőjére szavazhatott a közgyűlés.

A szavazás előtt Boros László Attila (vezérigazgató, Büki Gyógyfürdő Zrt.) ismertette programját. Szolgáltató jellegű szövetség, fenntartható és minőségi fürdőkultúra Magyarországon – ezek voltak legfőbb gondolatai. Javasolta, hogy induljon el a szálláshelyek mintájára egy „Kisfaludy fürdőfejlesztési program”.

 

A Magyar Fürdőszövetség májusi közgyűlésének kiállítói

Fotók: turizmus.com

Boros fontos feladatnak tartja a fürdők gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható fejlesztését, amihez szükség van külső forrásra. Álláspontja szerint elkerülhetetlen a bérfelzárkóztatás, ennek fedezete az áfa-kulcs csökkentése lehet. Fontos lenne a hatékonyabb pr is, amelynek feltétele a „magyar fürdő és magyar gyógyvíz” márka felépítése. A havi adatszolgáltatás újraszervezését is tervezi Boros László, a szállodaszövetségi Trendriport mintájára. „Ágazati megállapodást kell kötni a kormánnyal a magyar fürdők és az egészségturizmus fejlesztésére” – hangsúlyozta.

Boros László a jelenleg 99 tagú szövetség létszámát is bővítené, ehhez szerinte „látványosabbá” kell tenni az itt folyó munkát. Célja továbbá, hogy – jelenlegi információk szerint május végén a szövetségből kilépő BGYH Zrt. visszatérjen a szövetségbe.

Székfoglalónak is beillő programismertetőjében aktív ESPA-tagsági munkáról, erősebb, s létszámában megnövelt titkárságról, valamint az alapszabály felülvizsgálatának szükségességéről is szólt.

Ezek után a közgyűlés döntő többséggel megszavazta, hogy Boros László Attila legyen a Magyar Fürdőszövetség új elnöke.