Bővült a járványügyi szempontból biztonságos országok EU-s listája

Forrás: MTI

 2021. október 31. 10:25

Az EU felvette Argentínát, Kolumbiát, Namíbiát és Perut a járványügyi szempontból biztonságos országok listájára.

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Argentínát, Kolumbiát, Namíbiát és Perut.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját, amelyen jelenleg Argentína, Ausztrália, Bahrein, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Kanada, Katar, Kolumbia, Kuvait, Jordánia, Namíbia, Ukrajna, Uruguay, Új-Zéland, Peru, Ruanda, Szaúd-Arábia és Szingapúr szerepel.

Az ajánlás alapján mostantól a négy, frissen a listához adott ország állampolgárai esetében is az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

Az Európai Unió Tanácsa kéthetente vizsgálja felül a járványügyi szempontból biztonságos országok listáját

Fotó: 123rf.com

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.
Az Európai Unió Tanácsa ajánlása jogilag nem kötelező erejű.

Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok – a teljes átláthatóság biztosítása mellett – csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne.

Az uniós tanács kéthetente vizsgálja felül és adott esetben frissíti a listát.