Bringaláz és rózsaszín minyon

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. január 28. 17:37

A MUISZ közgyűlésének vendége volt Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) elnöke, aki a májusi magyarországi Giro d’Italia versenyt mutatta be.

Felvezetőjében Molnár Judit felhívta a figyelmet, hogy a szövetségek szövetségeként is emlegetett MTSZ-re a szakmai kérdésekben mindig számíthat a MUISZ.

Princzinger Péter elsőként két példával illusztrálta, hogy Székesfehérvár egyre jelentősebb tényező a hazai turizmus piacán. A városról például a Google-on kiváló minőségű, 360 fokos panorámaképek érhetők el, ugyanakkor a helyi adventi vásár is európai színvonalú.

A szakember, aki egyben a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke is, a Giro d’Italia idei versenyének aktualitásait osztotta meg ezután a hallgatósággal.

A magyarországi futamra május 9. és 11. között kerül sor, de a versenyzők, szervezők, újságírók már 6-7-étől érkeznek hazánkba.

Princzinger Péter a májusi magyarországi Giro d’Italia versenyt mutatta be

Fotó: turizmus.com

A világ 2. legnagyobb bringaversenyére 12-14 ezer olasz vendég várható, rajtuk kívül a környező országokból, szlovákok, szlovének, osztrákok, németek jöhetnek nagyobb számban, mivel mindegyik érintett nemzetnek van érdekelt versenyzőjük.

A legnagyobb szlovák bicikliversenyző is itt lesz három napig, aki egész évben a világ körül versenyez. A tévéközvetítések 198 országban, 860 millió nézőt érhetnek el.

Az 1909 óta megrendezett verseny startja és egyes szakaszai 1965 óta többször is külföldön zajlottak. San Marinótól Görögországig, Hollandiától Izraelig tucatnyi ország látta meg a versenyben rejlő lehetőséget. A verseny startját és a befutóját nézik meg mindig a legtöbben. Belfastban a Giro 2014-es startja is nagy sikert aratott: 20 ezer külföldi turista csak emiatt érkezett az eseményre, és minden font ráfordítás 1,5 font bevételt hozott Észak-Írország számára.

Egy olasz médiavállalat a tulajdonos, a verseny lebonyolítását is ők végzik Magyarországon, ők hozzák ide a csapatokat, az 1200 újságírót és az építőket. Ezért a munkáért és a médiamegjelenésért fizet a magyar állam. A belföldi közönséget tehetséges magyar kerékpárosok, Peák Barnabás és Valter Attila vonzhatja be, bár még nem tudni, hogy csapatuk elindítja-e őket.

Princzinger Péter szerint a hazai turisztikai vállalkozók többféle módon is kapcsolódhatnak a versenyhez, egy cukrász készíthet a Giro pink színére hajazó minyont, de a versennyel kapcsolatos képek megosztása révén is javíthat saját népszerűségén.

Végül emlékeztetett arra, hogy a sportturisták tovább maradnak, többet költenek, mint az átlagos utazók, ráadásul később szívesen visszatérnek a számukra kedves helyszínekre.